Linkovi

Malo interesa za uvođenje osobnih iskaznica u SAD (24/10/01) - 2001-10-24


Los Angeles Times jutros javlja da ideja o uvođenju osobnih iskaznica za Amerikance nailazi na vrlo malo interesa. Ova je mjera predložena iz kompjutorskog sektora nakon napada od 11. rujna, no niti Bijela kuća, niti Pentagon nisu se za nju posebno zagrijali, a protive joj se kako konzervativci, tako i organizacije za zaštitu građanskih sloboda. Međutim, u kongresnu bi proceduru uskoro mogao biti uveden prijedlog o uvođenju osobnih iskaznica s otiscima prstiju i drugim biometrijskim podacima za strane državljane koji ulaze u Sjedinjene Države.

Washington Post piše o povratku članova Kongresa njihovom poslu na Capitol Hillu. S obzirom da su zgrade u kojima se nalaze njihovi uredi još uvijek zatvoreni, zastupnici i senatori snalazili su se kako su najbolje mogli – neki su radili “iz svojih aktovki” u garderobi senatskih republikanaca; drugi su tražili prazne kutke u podrumu Capitola; a treći su se pokušavali snaći u privremenim uredima. Rezultati – senatori i kongresmeni teško su uspijevali pronaći jedni druge, neka su svjedočenja otkazana ili održana u premalenim prostorijama, a neke su rasprave odgođene, jer je potrebna dokumentacija ostala zaključana u zgradama pod karantenom.

Bostonski Christian Science Monitor piše da američka javnost još ne vjeruje u sigurnost u zračnom prometu, unatoč brojnim uvedenim poboljšanjima. Iako neprestano stižu vijesti o zabilježenim propustima, kao što su isključeni detektori za metal, ili noževi koji su propušteni kroz detektore, mnogi upućeni, pogotovo piloti, tvrde da su brojne nove mjere sigurnosti nevidljive, no da znatno doprinose sigurnosti letenja.

XS
SM
MD
LG