Linkovi

Talibani pljačkaju afganistanski narod (23/10/01) - 2001-10-23


Hranu namijenjenu afganistanskom narodu, uključujući i milijunima djece, ukrali su vladajući talibani. 16. listopada talibanske vlasti u Kabulu i Kandaharu zaposjele su dva skladišta kojima je upravljala agencija Ujedinjenih naroda, Svjetski program za hranu. Talibani su zaplijenili oko sedam tisuća tona hrane, više od polovice izvanrednih zaliha koje su uskladištene u zemlji.

Milijunu i pol Afganistanaca prijeti smrt od gladi. Još ih se sedam milijuna treba nositi s kritičnim manjkom hrane u nadolazećim mjesecima. Istodobno, talibani su Afganistan načinili zemljom odmetnutom od međunarodne zajednice time što su oformili savez s Osamom bin Ladenom i njegovom terorističkom mrežom, Al-Qaidom. Među drugim zločinačkim akcijama, Al-Qaida je odgovorna za terorističke napade na Svjetski trgovinski centar i na Pentagon, 11. rujna, u kojima je poginulo više od pet tisuća osoba. Nakon tih napada Sjedinjene Države su dale talibanima mogućnost izbora – da predaju teroriste ili da s njima podijele sudbinu.

Talibani su odbili izručiti bin Ladena i njegove suradnike. Sada, talibani drže narod Afganistana kao taoce. Kako je talibanski čelnik mula Muhamed Omer samozadovoljno rekao – “Ljudi pate, ali ovo je ispit koji ćemo proći”.

Narod Afganistana doista pati, a patit će još i više s dolaskom zime. Ali talibani ne dijele te patnje. Dok talibani budu jeli, djeca će umirati. Talibani imaju lijekove, gorivo, toplu odjeću i druge potrepštine koje narod Afganistana treba za preživljavanje. Talibanski čelnici skrivat će se dok će njihovi zavedeni vojnici umirati u zaštiti terorista koje je osudio cijeli svijet.

Vrijeme je da talibani budu maknuti s vlasti.

XS
SM
MD
LG