Linkovi

Unatoč borbi protiv terorizma SAD i dalje angažiran na Balkanu (23/10/01) - 2001-10-23


Danas se u washingtonskom kampusu baltimorskog sveučilišta Johns Hopkins održava Konferencija o stabiliziranju i pomirenju na Balkanu. Jedan od panela održan je pod naslovom: Međunarodni angažman: buduća uloga Sjedinjenih Država, Europske unije, NATO saveza i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi na Balkanu.

Panel je vodio dugogodišnji izvjestitelj Washington Posta iz regije Jeffery Smith, a na njemu su sudjelovali veleposlanik James Pardew, posebni savjetnik za jugoistočnu Europu u Državnom tajništvu, Ilja Gajduk znanstvenik s moskovske Akademije znanosti, Johnatan Davidson, viši savjetnik Izaslanstva Europske komisije u Washingtonu i Edward Joseph, sad u Međunarodnoj skupini za krize, a prije djelatnik UNPROFOR-a u Hravatskoj i Bosni i Hercegovini.

Veleposlanik Pardew je u svom izlaganju podsjetio kako postoji dosta neopravdane frustracije glede ustrojstva međunarodne nazočnosti na Balkanu, posebice Kosovu i Makedoniji, no napomenuo je da je to ustrojstvo - po njegovim riječima - "točno ono što smo mi od njega načinili" i njemu nema nekih realnih alternativa. James Pardew smatra da su vojne strukture puno spremnije da se djelotvorno nose sa svojim zadacima od civilnih.

"Misija na Balkanu preblikovala je NATO savez. Balkanska regija je pitanje europske sigurnosti. Balkan je dao i specifične definicije uloga Europske unije i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. I mnoge su se lekcije tamo naučile. Pokušavam reći da je međunarodni angažman u toj regiji uspješan. Unatoč svim frustracijama, zaustavljeni su ratovi u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, a spriječeni na jugu Srbije i - nadajmo se - u Makedoniji.", rekao je gospodin Pardew.

Ruski politolog Ilja Gajduk izrazio je bojazni koje imaju njegovi sunarodnjaci, a to je da je bivša Jugoslavija bila tek prva od meta Sjedinjenih Država i NATO saveza u uspostavi novog međunarodnog poretka. Po njemu, mnogi se Rusi pitaju nije li sad na redu razbijanje, recimo, Bjelarusa i, naposljetku, Rusije.

Jonathan Davidson iz Izaslanstva Europske komisije ovdje u Washingtonu smatra da kad Sjedinjene Države i Europska unija surađuju, uspjeh je neizbježan.

"Ključno je da Sjedinjene Države ostanu angažirane, da rade na postizanju zajedničkog cilja. Bitno je da - makar i na nižoj i manje istaknutoj razini - Sjedinjene Države ostanu angažirane u sigurnosnim i gospodarskim zadacima koje treba obaviti u regiji. To je u interesu Sjeidnjenih Država i to je vitalno za sigurnost u regiji.", kaže gospodin Davidson.

Edward Joseph iz Međunarodne skupine za krize u Makedoniji smatra da sporo djelovanje Ujedinjenih naroda, odnosno nesposobnost da brzo razmjesti svoje mirovne postrojbe umnogome otežava djelovanje međunarodne zajednice u početku mirovnih misija.

"Ključna je lekcija iz svih ovih sukoba - prva godina, i to vidimo još od Hrvatske 1991. godine. Prva godina je kad se stvari dogode ili ne dogode. Scena je tad postavljena, nakon te ključne prve godine. To smo svakako vidjeli u Bosni i Hercegovini 1996. i na Kosovu 1999. godine. Nesposobnost Ujedinjenih naroda da postigne brzinu djelovanja NATO saveza bila je štetna i mislim da je u velikoj mjeri pridonijela nemogućnosti da se djelotvorno suprotstavi ekstremistima.", istaknuo je gospodin Joseph.

Zamolili smo na kraju panela posebnog savjetnika za jugoistočnu Europu u Državnom tajništvu Jamesa Pardewa da za Glas Amerike kaže hoće li američko usredotočavanje na rat protiv terorizma staviti u drugi plan sudjelovanje Sjedinjenih Država u misijama na Balkanu.

"Napad od 11. studenog naravno stavio je u žarište pozornosti naše vlade i našeg naroda terorizam, no mi ostajemo i dalje duboko angažirani na Balkanu i nastavit ćemo s tim angažmanom. Mi smo velika zemlja i možemo istovremeno činiti više od jedne stvari."

Veleposlanik Pardew je dodao da Sjedinjene Države surađuju sa svojim europskim saveznicima - Europskom unijom, NATO savezom i drugim institucijama, kako bi se na Balkanu uspostavila stabilnost i da on osobno ne smatra da nije došlo do bilo kakve promjene u odnosu na dosadašnji američki angažman.

XS
SM
MD
LG