Linkovi

Ujedinjeni narodi o napadu na vojnu bolnicu u Heratu (23/10/01) - 2001-10-23


Ujedinjeni narodi su priopćili da je u američkim zračnim udarima pogođena vojna bolnica na prilazima Heratu, ali se ne zna ima li žrtava. Glasnogovornica Ujedinjenih naroda Stephanie Bunker izjavila je da je dobila informaciju da je pogođena vojna bolnica, ali ne i druge pojedinosti.

Glasnogovornica je dodala da američke bombe padaju i na stambene četvrti Kabula jer su talibani uputili svoje vojnike u te dijelove grada. Jučer su talibani izvjestili da je više od stotinu osoba poginulo kada je pogođena civilna bolnica u Heratu. Pentagon je priopćio da nema spoznaja o takvom napadu, ali je ostavljena mogućnost da je neka bomba promašila cilj.

Američki su zrakoplovi napali talibanske položaje u i oko Kabula gdje je zabilježen niz eksplozija. Očevici kažu da su talibani duž bojišnice sjeverno od Kabula odgovorili raketnom i minobacačkom vatrom prema položajima Sjevernog saveza.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se napadima američkih snaga na crtama bojišnice želi pomoći snagama oporbenog Sjevernog saveza. Dužnosnici Sjevernog saveza izvjestili su i o snažnim američkim napadima na talibanske snage oko Kandahara i Mazar-i-Sharifa, ključnog grada na sjeveru zemlje, kojeg su oporbene snage pokušale zauzeti prošli tjedan.

Britanija je priopćila da je u američkim zračnim udarima uništeno devet al-Qaidinih logora za obuku terorista. Britanski ministar obrane Geoff Hoon istaknuo je, tijekom konferencije za novinstvo, da su u dosadašnjoj vojnoj kampanji pogođene 24 vojarne te talibanski položaji na terenu.

Glasnogovornik Pentagona, dopukovnik George Rhynedance je izjavio da je jedan helikopter tipa Chinook izgubio prednje kotače kada je udario u nepoznatu prepreku tijekom vojne operacije u Afganistanu u petak. Pritom nije bilo povrijeđenih, a helikopter se zajedno s vojnicima sigurno vratio u bazu. Američki ministar obrane, Donald Rumsfeld, negirao je tvrdnje vladajućih Talibana da su dva američka helikoptera srušena.

XS
SM
MD
LG