Linkovi

Oslobođeni Kupreškići (23/10/01) - 2001-10-23


Žalbeno vijeće haaškog Tribunala za ratne zločine oslobodilo je odgovornosti Zorana, Mirjana i Vlatka Kupreškića koji su odmah oslobođeni, te snizilo kazne Vladimiru Šantiću i Dragi Josipoviću. Tribunalovo je Tužiteljstvo potvrdilo postojanje jedne zapečaćene optužnice vezane za odgovorne u uništenju sela Ahmići i masakr svih njegovih 116 stanovnika.

“Pravda nije izvršena i stoga se ova presuda mora preokrenuti” - ovim je riječima predsjednica Žalbenog vijeća haaškog Tribunala za ratne zločine, Patricia Wald, objavila da se odgovornosti oslobađaju Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić, te da se kazna smanjuje Vladimiru Šantiću i Dragi Josipoviću.

Žalbeno je vijeće ovu odluku donijelo nakon uvida u sudski postupak gdje je ustvrdilo “greške i propuste Tužiteljstva”, ali su najveću zaslugu za preokret imali novi dokazi. Konačan odgovor o pravim krivcima za pokolj u selu Ahmići, za koga su bili suđeni braća i rođaci Kupreškić, Šantić i Josipović, o najodgovornijoj osobi za napad na selo i masakr njegovih 116 stanovnika trebala bi dati osoba sa zapečaćene otpužnice.

Prema izjavi zamjenika glavne tužiteljice Blewita, naime, za slučaj Ahmići vezana je tajna optužnica koja bi uskoro trebala biti objavljena. Sam je zamjenik tužiteljice iznenađen odlukom Žalbenog vijeća o oslobađanju, no, važno je, istaknuo je, da je međunarodni sud za ratne zločine pokazao ljudima, naročito obiteljima žrtava, da pravda tretira uništenje sela i njegovih stanovnika kao najteži ratni zločin.

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su, prema nalogu Žalbenog vijeća, odmah oslobođeni. Ranije je oslobođena otpužbi šesta osoba iz ahmićke optužnice, Dragan Papić.

Prvom odlukom, Zoranu je odmjereno deset godina, bratu mu Mirjanu osam i rođaku im Vlatku sest godina zatvora. Vladimiru Šantiću kazna je sa 25 snižena na 18 godina, a Dragi Josipoviću sa 15 na 12, uglavnom radi novih dokaza.

Zanimljivo je obrazloženje osjetnog sniženja Šantićeve visoke kazne. Šantić je dijelom priznao svoju ulogu, uspio je dokazati da jeste, kao zapovjednik jedinice Jockeri sudjelovao u operaciji, ali da ju nije planirao. Dijelom je priznao krivicu, u završnoj je fazi istrage surađivao s tužiteljstvom, te mu je sve zajedno honorirano nizom kaznom.

Proces za teške ratne zločine počinjene 16. travnja 1993. godine napadom i potpunim uništenjem sela Ahmići, uključujući eliminaciju svih njegovih stanovnika označilo je početak hrvatsko - muslimanskog sukoba u srednjoj Bosni, a svjetsku je javnost doslovno užasnulo okrutnošću i razmjerima zločina. Većina optuženih predala se Tribunalu u listopadu 1997. godine, Kupreškića je uhapsio SFOR.

Proces je počeo na ljeto 1998. godine, zaključen nakon 14 mjeseci, presuda je objavljena 14. siječnja prošle godine, nakon koje je otvoren žalbeni ppostupak čiji su finale u utorak objavili haaški suci.

XS
SM
MD
LG