Linkovi

Kongres nastavio s radom (23/10/01) - 2001-10-23


Oba doma američkog Kongresa nastavila su zasjedanje unatoč sve većoj bojazni od bedrenice. Uredske kongresne zgrade još uvijek su zatvorene zbog čišćenja i testiranja. Utvrđeno je da je 28 djelatnika Kongresa bilo pozitivno na antraks od kada su prve spore te potencijalno smrtonosne bolesti otkrivene na Capitol Hillu, u pismu upućenom čelniku demokratske većine u Senatu Tomu Daschleu.

Vjeruje se da su od bedrenice umrla dvojica poštanskih djelatnika ovdje u Washingtonu, a još dvojica su oboljela. Ranije je od bedrenice preminuo jedan muškarac na Floridi. Dvije velike pošte, jedna u Washingtonu, a jedna u zračnoj luci Baltimor-Washington International, zatvorene su. Tisuće lokalnih poštanskih djelatnika dobili su antibiotike protiv bedrenice. Čelnik Ureda za domovinsku sigurnost, Tom Ridge, izjavio je da će se pošta nastaviti dostavljati unatoč opasnosti od antraksa.

Irak niječe umješanost u pojavi bedrenice

Irak je zanijekao bilo kakvu ulogu u brojnim slučajevima zaraze bedrenicom u Sjedinjenim Državama. Vlasti u Bagdadu optužile su službeni Washington da sam širi spore antraksa kao opravdanje za proširenje antiterorističke kampanje protiv drugih zemalja pored Afganistana.

Irački dužnosnici priopćili su putem državnih medija da Sjedinjene Države koriste pitanje antraksa da bi svoj – kako kaže Bagdad – poraz od 11. rujna pretvorile u pobjedu suprostavljajući se navodnom bioterorizmu. Glasilo vladajuće iračke stranke navodi da svi dokazi upućuju da Sjedinjene Države same šire spore bedrenice.

Američko Državno tajništvo jučer je priopćilo da nema jasne ili dokazane veze između Iraka i širenja antraksa u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG