Linkovi

Novi američki zračni udari na talibanske snage kod Kabula (23/10/01) - 2001-10-23


Dužnosnici američkog Ministarstva obrane potvrdili su jučer da američke snage udaraju po talibanskim snagama sjeverno od Kabula te da bi pozdravile napredovanje snaga Sjevernog saveza. Američki dužnosnici također su odbacili talibanske tvrdnje da su američke bombe pogodile jednu bolnicu u zapadnom Afganistanu, i pri tome ubile 100 civila.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su američki borbeni zrakoplovi tijekom nedjelje izvodili operacije protiv talibanskih snaga ukopanih sjeverno od Kabula. On je dodao da se nedavnim zračnim udarima ciljalo i na aerodrome, vojne zapovjedne centre te kontrolne sustave i oklopna vozila.

"Razlog za zračne udare na talibane i snage al-Qaide leži u tome što se želi uništiti talibane i al-Qaidine snage. Slučajnost je da su oni grupirani sjeverno od Kabula te na sjeverozapadu zemlje prema snagama Sjevernog saveza. Našim zračnim udarima želi se pomoći snagama na terenu kako bi mogle zauzeti još više teritorija", rekao je.

Novinari su takodjer upitali ministra obrane Rumsfelda da li Sjedinjene Države sada potiču snage Sjevernog saveza da udare na talibanske položaje i krenu na Kabul.

"Mi smo bili spremni i mi smo zasigurno spremni da snage Sjevernog saveza krenu, i na sjeveru i na jugu," kazao je ministar obrane.

Gospodin Rumsfeld dodao je da nema dokaza koji bi poduprli talibanski tvrdnju da je američko zrakoplovstvo bombardiralo bolnicu nedaleko od grada Herata, pri čemu je navodno stradalo 100 civila. On je odbacio i talibanske tvrdnje da su oborena dva američka helikoptera, te da je pritom ubijeno 25 američkih vojnika. Gospodin Rumsfeld je takodjer rekao da nema jamstva da će se operacije prekinuti zbog dolaska Ramazana, te da se u ratu protiv terorista ne može govoriti o nekom točnom rasporedu operacija.

XS
SM
MD
LG