Linkovi

Nove američke poštanske marke (23/10/01) - 2001-10-23


Na dobrotvornom koncertu američkih zvijezda glazbene scene, održanom u Washingtonu, prije dva dana, inscenacija je bila prilično jednostavna - na crnu pozadinu pozornice projicirana su tri velika ekrana; dva postranična prikazivala su ogromnu sliku najnovije marke američke poštanke službe: vijoreću američku zastavu ispod koje piše "United We Stand", u slobodnom prijevodu, "Ujedinjeni smo!". Upravo tako se i zvao koncert, što je ilustraciju činilo posve prikladnom.

No, i sama poštanska marka, priča je za sebe. Nikada ranije, u povijesti Američke poštanske službe, nije jedna nova marka objavljena u tako rekordno kratko vrijeme. Marka "United We Stand" objavljena je, naime, u odgovor na terorističke napade, 11. rujna. Od napada, pa do početka prodaje marke, 1 studenog, jedva je 12 tjedana!

Uobičajeno, proces objavljivanja nove poštanske marke traje od jedne do četiri godine, kaže Terry McCaffrey, direktor dizajnerskog odjela Američke poštanske službe. No, krenimo od početka - sve počinje s idejom za marku. Više od trećine ideja za nove marke potječe iz prijedloga i sugestija koje građani upućuju Poštanskoj službi. Svake godine, građani upute oko pedesetak tisuća pisama s prijedlozima. Odmah nakon napada od 11. rujna, Poštanskoj službi počela su pristizati pisma, elektroničke poruke i telefonski pozivi u kojima su građani tražili što brže objavljivanje prigodne marke kao odgovor na terorističke napade. Pošta, međutim, ne komemorira tragedije. Upravo zato su svojedobno odbijeni zahtjevi za izdavanjem marki u spomen na tragediju svemirskog raketoplana Challenger, te na bombaški napad u Oklahoma Cityju.

Dizajnerska politika Poštanske službe je prilično jednostavna - nema spomen marki za tragedije, niti za živuće osobe. Ovaj potonji preduvjet onemogućio je da se u dizajnu marke koristi najčešće predlagana fotografija iz dana nakon terorističkih napada na Ameriku - ona u kojoj trojica vatrogasaca podižu zastavu na vrhu hrpe ruševina.

No, zastava kao element nacionalnog ponosa i znak hrabrosti pred terorističkom prijetnjom od 11. rujna je sveprisutna - ljudi nose značkice sa slikom zastave na reverima, sa antena automobila vijore malešne zastavice, a sa prozora kuća one mnogo veće. Poštanski dizajneri stoga se nisu dugo premišljali - do 17. rujna već su se odlučili za fotografiju zastave koja optimistički i hrabro vijori na vjetru.

Još je jedan dan trebalo da ideju odobri Građanski odbor za poštanske marke, u kojemu se nalaze povjesničari, akademici, grafički dizajneri i drugi. Među drugima je, primjerice, 89-godišnji glumac hrvatskog podrijetla, Karl Malden. Potom, druge službene instance svoje su potpise na dizajn marke dale u manje od tjedan dana. I, evo, posljednjih se tjedana tiska po 300 milijuna maraka tjedno, tako da će, 1 studenog, svaki poštanski ured i svaki automat za prodaju poštanskih maraka u Sjedinjenim državama, imati nove marke "United We Stand".

Kako kaže Terry McCAffrey, koji radi na dizajnu poštanskih maraka već 31 godinu, nikada još se nije dogodilo da se svi odmah slože oko dizajna marke. Recimo, marka koja je posvećena borbi protiv dijabetesa, nastala je procesom u kojemu je koncept mijenjan ravno 40 puta!

A, kad smo već kod maraka, ove je jeseni jedna druga nova marka izazvala raznorazne reakcije, a posebice posljednjih dana, u svjetlu putovanja pisama sa sporama antraksa. Radi se o najnovijoj iz serije maraka posvećenih blagdanima u raznim kulturama koje u Americi žive jedna do druge, u kojima su već obilježeni Božić, Hanuka, Kwanza, kineska Nova Godina, te Cinco de Mayo. Razlog uznemirenosti zbog najnovije "blagdanske" marke, - koja se prodaje još od 1. rujna, a dizajnirana je prije godinu dana! -, jest da je napisana arapskim pismom ispod kojeg samo piše "Greetings", "čestitamo". Radi se o marki koja obilježava Id-al-Fitr, kraj svetog mjeseca posta muslimana, kao i Id-al-Adhu, svečanost žrtvovanja, 70 dana kasnije.

XS
SM
MD
LG