Linkovi

APEC osuđuje terorističke napade (24/10/01) - 2001-10-23


Čelnici azijsko-pacifičkih ekonomskih sila, uključujući Kinu, Maleziju, Rusiju i Indoneziju, osudili su terorističke napade od 11. rujna na Sjedinjene Države. U tim je napadima poginulo više od pet tisuća ljudi.

Forum za Azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju, odnosno APEC, potvrdio je predanost “sprečavanju i potiskivanju svih oblika terorističkih djela" i pozvao na "veću suradnju kako bi se počinitelji tih djela izveli pred lice pravde". Tu su uključene i financijske mjere kako bi se spriječio protok novca terorista, pojačala sigurnost zračnog i pomorskog prometa, poboljšala carinska kontrola i povećala sigurnost na granicama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je stajalište koje dijele mnogi čelnici APEC-a. "Mislim da nitko ne sumnja" - rekao je - "da masakr bez presedana koji su počinili teroristi" traži ujedinjavanje nastojanja u borbi protiv terorizma. Kineski predsjednik Jiang Zemin osudio je napade na Sjedinjene Države kao "uvredu miru, prosperitetu i sigurnosti svih ljudi, svih vjera, svake nacionalnosti". Američki predsjednik George Bush izjavio je da se "sad svaka zemlja suprotstavlja neprijatelju ili će mu, umjesto toga, biti na meti."

Članice APEC-a imaju veliki interes u tome da se uništi teroristička mreža Al-Qaida, koju podržava i pruža joj utočište talibanski režim u Afganistanu. Teroristi koji su se obučavali u logorima Al-Qaide otimali su i ubijali civile na Filipinima, u Indoneziji, Maleziji, Rusiji i u Sjedinjenim Državama. A mnoge žrtve Al-Qaidinog napada na Svjetski trgovinski centar bile su državljani drugih zemalja članica APEC-a, osim Sjedinjenih Država.

Terorizam koji provode Al-Qaida i druge skupine prijeti gospodarskom razvoju i stabilnosti, primarnim ciljevima APEC-a. Nastojanje terorista da nabave oružja za masovno uništavanje predstavlja ozbiljnu prijetnju zemljama APEC-a, kao i ostatku svijeta. A pokušaji Al-Qaide da koristi islam kao opravdanje za svoja užasna djela terorizma, duboka je uvreda za sve muslimane.

Kako je rekao američki državni tajnik Colin Powell, "svijet se ujedinio kako bi rekao da se terorizam ne može tolerirati i da oni koji primjenjuju terorizam ne slijede niti jednu vjeru. Oni su zločinci. Oni su ubojice. S njima se treba obračunati".

XS
SM
MD
LG