Linkovi

U ratu protiv terora, nema neutralnog tla (21/10/01) - 2001-10-22


Jedanaesti rujna bio je dan kakav Sjedinjene Države nikada ranije nisu iskusile, iziskujući ulazak u rat kakav nikada ranije nije vodjen. Taj rat, rekao je dopredsjednik Dick Cheney, započeo je u trenutku kada su teroristi napali Svjetski trgovinski centar i Pentagon. I nastavlja se kretati zacrtanim pravcem.

Teroriste i njihove pristaše se uhićuje diljem svijeta. Stotine njih su uhićene ili pritvorene. Njihove operacije su prekinute, a dio planiranih napada je, bez dvojbe, osujećen. Raspliće se kompleksna financijska mreža koja finacira terorističke aktivnosti. Zamrzavaju se sredstva terorista i njihovih bogatih financijera.

Zemlje u svim dijelovima svijeta podržavaju rat protiv terorizma. Različite zemlje pomažu na različite načine, ali gotovo sve shvaćaju težinu situacije. “One razumiju,” rekao je dopredsjednik Cheney, “da su isuviše ranjive, da terorizam sada prijeti svakoj civiliziranoj zemlji, te da svaka civilizirana zemlja mora raditi na njegovom uništavanju.”

To će tražiti provodjenje vojnih kampanja poput onih koje američke i britanske snage sada izvode u Afganistanu. To će tražiti i izvodjenje tajnih operacija. Kako je to rekao gospodin Cheney, “Imamo posla sa zlim ljudima, koji borave u sjeni, planirajući nezamislivo nasilje i razaranje. Mi nemamo alternative već se sučeliti s neprijateljem tamo gdje on boravi.”

Medjutim, kako je to istaknuo dopredsjednik Cheney, Sjedinjene države neće “djelovati neselektivno, kako su to teroristi očekivali. ... za razliku od njih, mi cijenimo ljudski život.” Zbog toga Sjedinjene države isporučuju tone hrane izgladnjelim Afganistancima dok se istovremeno vodi vojna akcija protiv talibanskog režima i Al-Qaidinih terorista kojima pružaju utočište.

Predsjednik George Walker Bush takodjer je jasno rekao da nema neutralnog terena. “Oni koji pružaju utočište teroristima”, rekao je gospodin Cheney, “dijele krivicu za djela koja ovi počine. A prema doktrini predsjednika Bush-a, režim koji pruža utočište ili podupire teroriste smatrat će se neprijateljskim Sjedinjenim Državama.”

U ratu protiv terorizma, rekao je dopredsjednik Cheney, “neće biti miroljubive koegzistencije, neće biti pregovora. ... Borba može prestati jedino potpunim i trajnim uništenjem terorista.”

XS
SM
MD
LG