Linkovi

Novi zakon o obrani pred saborskim Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (22/10/01) - 2001-10-22


Prije nego dođe na saborske klupe na plenarnu raspravu novi zakon o obrani raspravljen je danas pred saborskim Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Na pretresanje toga zakona osim članova parlamentarnog odbora njegova predsjednica Đurđa Adlešić pozvala je i stručnjake s fakulteta političkih znanosti i instituta te predstavnike udruga za ljudska prava koji su o rješenjima toga zakona govorili iz različitih aspekata.

Ministar obrane Jozo Radoš objasnio je osnovne intencije zakona. Njime se, u pravljanju obrambenim sustavom zemlje, nastoji, tvrdi on, postići balans i međusobna kontrola između najviših državnih tijela: predsjednika države, vlade i Sabora. Po Radošu, predloženi zakon jasno I precizno definira nadležnosti u sustavu obrane. Vrhovni zapovjednik oružanih snaga, prema ovom zakonu, i dalje ostaje predsjednik države. Međutim način na kojeg on izdaje zapovjedi različit je u miru i u ratu.

U miru njegove zapovjedi načelniku glavnog stožera, dakle prvom vojniku u državi, prenosi ministar obrane, a u ratu predsjednik države vojne zapovjedi izdaje izravno načelniku glavnog stožera oružanih snaga. To znači da je u miru i ministar obrane dio zapovjednog lanca. Sukladno tome zapovjednik glavnog stožera oružanih snaga, sada je to general Stipetić, imao bi u miru dvostruku odgovornost: prema predsjedniku republike i ministru obrane. Upravo ta dvostruka odgovornost načelnika glavnog stožera oružanih snaga i prema priznanju samog ministra obrane Radoša jest najdelikatniji dio ovog zakona.

”U tom jednom dijelu postoji mogućnost da u obrambenom sustavu zbog nejasnih i dvostruko definiranih nadležnosti i odgovornosti eventualno dođe do stanovitih poteškoća” rekao je Radoš. Stručnjaci koji su nazočili sastanku upravo u toj dvostrukoj zapovjednoj odgovornosti načelnika glavnog stožera vide izvor mogućih problema. Ugledni stručnjak iz područja obrane Božidar Javorović oštro je kritizirao dvojnost u zapovjednom lancu. Činjenicu što načelnik glavnog stožera oružanih snaga ima dvostruku odgovornost prema ministru obrane i predsjedniku države, Javorović smatra izrazito lošom za efikasnost obrane.

Uvjet efikasnog obrambenog sustava je jedinstven i jasan zapovjedni lanac. Javorović smatra da ministar obrane mora biti obavješten o svakoj odluci vrhovnog zapovjednika oružanih snaga ali nema što tražiti u zapovjednom lancu. Siniša Tatalović predavač na fakultetu političkih znanosti smatra lošim što se zakon o obrani donosi prije nego što je Hrvatska donijela strategiju nacionalne sigurnosti u kojoj bi jasno bili definirani nacionalni interesi koji se moraju braniti. Pišući ovaj zakon vlada se, ističe Tatalović, nastojala ugledati na neka pozitivna iskustva drugih zemalja. Ali se u predloženom zakonu, na žalost, mogu išćitavati i neki trenutni politički odnosi. Aludirao je na napetosti koje postoje između vlade i ureda predsjednika države.

”To će normalno utjecati na njegovu konačnu kvalitetu. Jer sve ono što se temelji na trenutnim političkim odnosima u državi vjerojatno će biti više podložno budućim promjenama nego ako bi se radio jedan konzistentan zakonski prijedlog koji bi se temeljio na našim potrebama i iskustvima drugih zemalja” Tatalović je izjavio. Predsjednik hrvatskog Helsinškog odbora, Žarko Puhovski, smatra da svrha obrane nesmije biti samo zaštita države i njezinog teritorija. Većina modernih europskih zakona o obrani kao vrijednost koju treba štititi navodi i građanina, ističe Puhovski i dodaje: “Odustaje se od klasične seljačke logike da je zemlja vječna a ljudi se mogu za zemlju žrtvovati.” O zakonu o obrani Sabor bi trebao raspravljati u nastavku sjednice ovoga tjedna.

XS
SM
MD
LG