Linkovi

Zaustavljen prodor k Mazar-i-Sharifu (22/10/01) - 2001-10-22


Američki zrakoplovi bombardirali su talibanske vojne položaje kod Kabula i Mazar-i-Sharifa, grada na sjeveru zemlje, gdje je zastalo napredovanje oporbenog Sjevernog saveza. Talibanski dužnosnici tvrde da je u bombardiranju srušena bolnica u gradu Heratu, na zapadu zemlje. Kako iz Islamabada izvješće John Tkach, američki zrakoplovi već drugi dan napadaju talibanske položaje uzduž bojišnice prema snagama Sjevernog saveza. Pokušaj oporbenog Sjevernog saveza da ponovno osvoji ključni grad Mazar-i-Sharif je zaustavljen.

U Islamabadu, talibanski predstavnik u Pakistanu, Abdul Salam Zaeef, izjavio je da je u Heratu – nakon što je bombardirana lokalna bolnica - poginulo više od stotinu pacijenata i osoblja. "Sada je jasno da je cilj američkog napada - afganistanski narod. Cilj je kazniti afganistanski narod zato što se odlučio za islam" - izjavio je talibanski dužnosnik.

On je kazao da je od početka napada, prije više od dva tjedna, poginulo oko tisuću ljudi. Tvrdnje talibana nisu potvrđene iz neovisnih izvora. Američki dužnosnici, kao i neki humanitarni djelatnici, optužuju talibane da uvećavaju broj civilnih žrtava. Američki dužnosnici kažu da se čine ogromni napori kako bi se izbjegle žrtve među civilnim stanovništvom.

Talibani, isto tako, po prvi puta, nagovješćuju da Sjedinjene Države u Afganistanu koriste kemijsko i biološko oružje. Dužnosnik Pentagona takve je tvrdnje nazvao potpuno neistinitima.

Talibani tvrde da su njihove postrojbe pronašle dijelove dva američka helikoptera, koji su se, prema njima, srušili u planinskom području južnog Afganistana, gdje su u subotu djelovale američke specijalne postrojbe. Glasnogovornik Pentagona je rekao da su se sve letjelice, koje su sudjelovale u napadu, sigurno vratile.

Mreža al-Qaide u šest europskih zemalja

Talijanski istražitelji otkrili su dokaze da se mreža terorista, koje je obučila organizacija Al-Qaida Osame bin Ladena, raširila u šest europskih zemalja. Prema pisanju lista Washington Post, dokazi se temelje na prisluškivanju telefona i informacijama prikupljenim pomoću prislušnih uređaja postavljenih u stanu 33-godišnjeg Tunižana Essida Samija Ben Khemaisa.

Navode se riječi talijanskih istražitelja da se on doselio u Milano, u ožujku 1998, nakon što se dvije godine obučavao u logorima Al-Qaide, u Afganistanu. Washington Post piše da je gospodin Khemais vodio terorističku ćeliju iz Milana. Informacije talijanskih istražitelja otkrivaju postojanje niza povezanih terorističkih ćelija u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Britaniji, Francuskoj i Belgiji.

XS
SM
MD
LG