Linkovi

Cilj - zarobiti bin Ladena (21/10/01) - 2001-10-21


Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, general Richard Myers izjavio je da američke snage žele zarobiti Osamu bin Ladena. Ako to ne bude moguće, kazao je general Myers, protiv bin Ladena i njegove terorističke mreže bit će upotrebljena smrtonosna sila.

General Myers je u intervjuu za televizijsku mrežu ABC izjavio da su u dosadašnjim zračnim udarima uništeni logori za obuku terorista. General Myers nije htio kazati da li se američki komandosi još uvijek nalaze na terenu.

Počeo treći tjedan zračnih udara

Američke oružane snage započinju treći tjedan zračnih udara na Afganistan bombardiranjem ciljeva oko glavnog grada Kabula i Kandahara, na jugu zemlje. U kasnim poslijednevnim napadima, cilj američkih zrakoplova bili su talibanski položaji prema snagama oporbenog Sjevernog saveza.

Talibani su priopćili da je u napadima oko Kabula poginulo 18 civila. Te tvrdnje ne mogu se potvrditi iz neovisnih izvora, ali je ranije jedan izvjestitelj Associated Pressa izjavio da je nakon napada vidio tijela tri žene i četvero djece u bolnici u Kabulu. Američki dužnosnici još nisu komentirali to izvješće.

SAD zadovoljan summitom APEC-a

Predsjednik Bush nalazi se na putu za Washington nakon što je sudjelovao na skupu čelnika zemalja azijsko-pacifičke suradnje u Šangaju. Kako javlja Paula Wolfson, dužnosnici Bijele kuće su zadovoljni rezultatima summita.

U zaključnoj izjavi summita osuđuje se terorizam, ali se ne spominju američki zračni udari na talibanske i terorističke ciljve u Afganistanu. Jedan visoki dužnosnik Bushove administracije izjavio je da je Bijela kuća veoma zadovoljna takvom izjavom. On ističe da podrška dolazi od organizacije koja uključuje široku skupinu zemalja, koja se do sada uglavnom bavila ekonomskim pitanjima.

Na konferenciji za novinstvo prije polaska iz Šangaja predsjednik Bush je rekao da je od čelnika zemalja APEC-a dobio snažnu podršku. Tijekom zajedničke konferencije za novinstvo s ruskim predsjednikom Putinom, gospodin Bush je pohvalio ulogu Moskve u anti-terorističkoj koaliciji: "Rusija ima značajnu i odgovornu ulogu u koaliciji."

Rusija Sjedinjenim Državama dostavlja obavještajne podatke o terorističkim organizacijama, otvorila je svoj zračni prostor američkim zrakoplovima, te diplomatski pomaže američke napore u borbi protiv terorizma.

Powell: Vojne akcije treba završiti prije zime

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da bi bilo u interesu Sjedinjenih Država i saveznika da se vojne akcije u Afganistanu zaključe prije početka zime. U intervjuu za televizijsku mrežu Fox, gospodin Powell je rekao da oporbeni Sjeverni savez napreduje te da dobija na snazi protiv talibana.

Gospodin Powell je dodao da bi bilo koja post-talibanska vlada u Afganistanu trebala odraziti sve dijelove afganistanskog društva. Sjeverni savez, kazao je američki državni tajnik, trebao bi biti važan, ali ne i dominantni dio takve vlade.

XS
SM
MD
LG