Linkovi

Australija pomaže u borbi protiv terorizma (19/10/01) - 2001-10-21


Australija je jedna od najpostojanijih američkih saveznica. Australci i Amerikanci borili su se rame uz rame u Prvom i Drugom svjetskom ratu, u Koreji, Vijetnamu te u Perzijskom zaljevu. Sada se australske postrojbe rasporedjuju za borbu protiv medjunarodnog terorizma.

Premijer John Howard izjavio je da će Australija uputiti više od tisuću i pet stotina pripadnika svojih oružanih snaga, uključujući i elitne postrojbe, da se priključe napadima koje predvode Sjedinjene Države na talibanski režim i teroriste kojima pružaju utočište u Afganistanu. Australija će, takodjer, uputiti borbene zrakoplove te leteće cisterne i ratne brodove. “Naše snage će se uključiti u prekomorsku borbu, u naše ime, za vrlo kratko vrijeme”, rekao je premijer Howard.

Australija je već pola stoljeća saveznica Sjedinjenih Država kroz ANZUS sporazum o medjusobnoj sigurnosti. Taj je savez reafirmiran ovaj mjesec rezolucijom koju je prihvatio Zastupnički dom američkog Kongresa. Medjutim, kako je istaknuo kongresmen Henry Hide, veze koje povezuju Sjedinjene Države s Australijom “mnogo su dublje od onih koje su ispisane na jednostavnom listu papira, bez obzira na njegovu neprijepornu važnost. Dijelimo zajedničke korijene, zajedničke političke institucije i načela vlasti, zajedničku odanost miru i slobodi u odgovoru na napad.”

Australija je obećala pružiti bezuvjetnu podršku Sjedinjenim Državama odmah nakon terorističkih napada od 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. I, po prvi put u povijesti saveza, Sjedinjene Države i Australija pozvale su se na Članak 4 Sporazuma ANZUS. Ovaj članak traži od Sjedinjenih Država i Australije suradnju u odgovoru na napad.

Australska akcija slična je onoj koju je poduzelo 19 zemalja članica NATO-saveza, koje su se po prvi put pozvale na Članak 5 svoje povelje. U ovom članku se kaže da napad na jednu članicu saveza predstavlja napad na sve članice saveza. Organizacija Američkih Država takodjer se pozvala na pravo na kolektivnu obranu prema odredbama sporazuma iz Rija.

Diljem svijeta, deseci zemalja na različite načine pružaju pomoć u borbi protiv terorizma. One shvaćaju, kako je to rekao predsjednik George Walker Bush, da bi, ukoliko teroristički napadi na Sjedinjene države prodju nekažnjeno "… njihovi vlastiti gradovi, njihovi vlastiti gradjani, mogli biti na redu …" Teror može, ukoliko se na njega ne odgovori, ne samo rušiti zgrade, nego i ugroziti stabilnost legitimnih vlada. No, predsjednik Bush je jasno istaknuo: “Mi to nećemo dopustiti!”

XS
SM
MD
LG