Linkovi

James Yee - muslimanski dušebrižnik u američkoj vojsci (21/10/01) - 2001-10-21


Muslimanski vojni dušebrižnici uvedeni su u oružane snage Sjedinjenih Država 1993. godine. U najnovijem ratu protiv terorizma ti kapelani imaju dvostruku ulogu: pružaju duhovnu podršku muslimanskim vjernicima u oružanim snagama, a vojnicima drugih vjeroispovjedi objašnjavaju osnove islama. U jednoj vojnoj bazi nedaleko od Seattlea, novinar Craig McCulloch je razgovarao s muslimanskim dušebrižnikom Jamesom Yee-em.

Satnik kopnene vojske James Yee jedan je od ukupno 17 vojnih dušebrižnika muslimanske vjere u oružanim snagama Sjedinjenih Država. Većina njih, poput satnika Yeea, u sastavu su bataljuna, ili druge borbene skupine, te s vojskom dijele svakodnevni vojnički život. Uz redovite dužnosti pružanja vjerskih savjeta vojnicima muslimanske vjere i njihovim obiteljima, satnik Yee je nakon 11. rujna puno vremena posvetio objašnjavanju ostalim časnicima i vojnicima učenja islama.

Nastojeći demistificirati muslimansku vjeru, satnik Yee drži predavanja o glavnim postavkama te vjere. Kako je primjetio, mnogi su kršćani nakon tih predavanja bili iznenađeni bliskom vezom izmedju islama i židovskih i i kršćanskih tradicija. "Postoje mnoge sličnosti. Ljudi su, ustvari, iznenađeni činjenicom da muslimani vjeruju u Boga. Ranije su zamišljali kako riječ “Allah” znači nešto drugo, nešto čudno, te da Bog u Islamu podrazumijeva nešto drugo nego Bog u kršćanstvu ili judaizmu.”

Imam - raketni stručnjak

33-godišnji satnik James Yee rođen je i odrastao kao kršćanin, ali je prije 10 godina postao musliman. Diplomirao je na Vojnoj akademiji u West Pointu i postao stručnjak za anti-raketne projektile Patriot. Nakon odlaska iz vojske, preselio je u Damask gdje je predavao engleski, a kasnije je stekao islamsku vjersku naobrazbu. Kada je postao muslimanski svećenik, vratio se u američku vojsku u postao muslimanski vojni dušebrižnik.

Sada mu je glavna dužnost pomoći vojnicima muslimanske vjere da primjene svoje vjersko učenje. Satnik Yee objašnjava da je islam jedna od tri religije koje potječu od Abrahama, dakle kao i kršćanstvo i judaizam. On ističe da je islam religija mira, te da jihad koji se ponekad prevodi kao “sveti rat”, znači – jednostavno – boriti se.

Ogromna većina muslimana miroljubiva

Satnik Yee naglašava da je ogromna većina muslimanskih vjernika miroljubiva. "Islam dolazi od riječi koja znači – mir. U korijenu riječi islam je – mir. Dakle, u tom smislu, islam predstavlja mir, jer kada sebe predate Bogu postižete mir. I kada poštujete pravila islama, takodjer postižete mir.”

Satnik Yee primjećuje sve veću zainteresiranost za islam, te dodaje da mnogi Amerikamci malo znaju o muslimanskoj vjeri. A kako bi se suprotstvavio predrasudama koje se preko televizije i filma šire medju Amerikancima, satnik Yee nudi vrlo jednostavna objašnjenja temeljnih učenja islama.

XS
SM
MD
LG