Linkovi

Susret Bush - Putin (21/10/01) - 2001-10-21


Predsjednik Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin priopćili su da je postignut napredak oko novog strateškog sporazuma o kontroli naoružanja. Kako javlja Paula Wolfson, glavne teme njihovog sastanka u Šangaju bile su borba protiv terorizma i kontrola naoružanja.

Ruski predsjednik je rekao da je moguć dogovor oko sudbine Sporazuma o balističkim raketama iz 1972. godine: "Ako ne ništa drugo, vjerujem da postoji razumijevanje da možemo postići sporazum koji bi uzeo u obzir nacionalne interese Rusije i Sjedinjenih Država."

Bush: Sporazum ABM zastario

Međutim, tijekom konferencije za novinare nakon sastanka Azijsko-pacifičke suradnje obojica čelnika ponovili su njihova dosadašnja stajališta po pitanju Sporazuma iz 1972. godine.

Predsjednik Bush je rekao da je taj sporazum zastario: "To je sporazum napisan u doba kad je između naše dvije zemlje vladala mržnja. Danas te mržnje više nema."

Predsjednik Bush želi promijeniti taj Sporazum kako bi Sjedinjene Države mogle postaviti vlastiti sustav za obranu od raketa. Ruski je čelnik izrazio pesimizam da će plan predsjednika Busha biti izvediv.

Nakon sastanka s ruskim čelnikom predsjednik Bush je izjavio da su se dvojica čelnika suglasili o ptrebi daljnjeg smanjenja broja komada ofenzivnog nuklearnog oružja.

Ovo je bio treći sastanak predsjednika Busha i Putina. Sljedeći mjesec gospodin Putin stiže u Sjedinjene Države na intenzivne razgovore s predsjednikom Bushom koji će se održati na njegovom ranču u Texasu.

APEC osudio terorizam

U međuvremenu, čelnici 21 zemlje iz organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje zaključili su svoj dvodnevni skup izjavom u kojoj se ističe jedinstvo u borbi protiv bilo kakve vrste terorizma, bilo gdje na svijetu. Kako iz Šangaja javlja Jim Randle, kineski predsjednik Jiang Zemin dao je izjavu u ime svojih kolega predsjednika i premijera zemalja APEC-a. "Najoštrijim mogućim riječima osuđujemo napade na mir, prosperitet i sigurnostv svih ljudi, svih vjera i svih zemalja."

Za postizanje sporazuma oko teksta završnog dokumenta trebalo je više dana diplomatskih napora jer su neke zemlje APEC-a, koje imaju velik postotak muslimanskog stanovništva, izrazile duboku zabrinutost zbog muslimana u Afganistanu. Bila su potrebna jamstva predsjednika Busha da bi se neki čelnici složili s tekstom izjave.

U toj deklaraciji izražava se suosjećanje sa žrtvama terorističkih napada u Sjedinjenim Državama te se obećava suradnja pojačavanju sigurnosti i u blokiranju financijskih kanala kojima se služe teroristi. Državnici su, također, ponovno izrazili podršku APEC-ovom višegodišnjem cilju da se dodatno liberalizira međunarodna trgovina i ulaganja. Oni su pozvali Svjetsku trgovinsku organizaciju da u studenome pokrene novi krug trgovinskih

XS
SM
MD
LG