Linkovi

Novo američko-rusko partnerstvo? (21/10/01) - 2001-10-21


Od prošlomjesečnih terorističkih napada u Sjedinjenim Državama, ruski predsjednik Vladimir Putin postao je jedan od najodlučnijih zagovornika američke kampanje protiv terorizma. Washington je tako toplo pozdravio ponuđenu pomoć Moskve da sada mnogi promatrači kažu da su napadi možda stvorili priliku za stvaranje novog partnerstva između dva bivša neprijatelja.

Neposredno prije nego što su Sjedinjene Države započele kampanju u Afganistanu, predsjednik George Bush telefonom je o skorom početku akcije obavijestio predsjednika Putina. Bio je to samo jedan u nizu telefonskih razgovora između dvojice dužnosnika od terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu. Predsjednik Putin bio je među prvim svjetskim čelnicima koji su predsjedniku Bushu uputili izraze sućuti nakon vijesti o napadima 11. rujna.

Kasnije je ruski čelnik u govoru koji je prenosila televizija ponudio pomoć Moskve u borbi protiv terorizma, jasno dajući do znanja da se ne bi protivio američkom korištenju baza u središnjoj Aziji za napade na talibane.

Mroz: Moskva želi ravnopravno partnerstvo

No, mogu li najnoviji kontakti između dvojice čelnika doista dovesti do jačanja veza između dvije zemlje? Da bi se to dogodilo, kažu promatrači, i Rusija mora dobiti nešto od Sjedinjenih Država. John Mroz je predsjednik Instituta East-West, znanstvene organizacije koja ima urede u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Prema njegovirm riječima, Rusija će vjerojatno za svoju suradnju od Sjedinjenih Država očekivati sličnu mjeru suradnje. "Ukoliko Rusija sa Sjedinjenim Državama dijeli obavještajne podatke o bin Ladenovoj terorističkoj mreži, tada vjerojatno očekuje da će i Washington s Moskvom dijeliti svoje podatke o istom pitanju. Drugim riječima, Rusija traži pravedno i ravnopravno partnerstvo."

Kuzio: Bolji imidž, bez obzira na kršenje ljudskih prava

Moskva bi također mogla tražiti od Zapada da promijeni svoj stav prema separatističkoj republici Čečeniji na jugu Rusije. Taras Kuzio, znanstveni suradnik Centra za međunarodne i strateške studije pri sveučilištu York u Kanadi kaže da bi gospodin Putin želio da zapadne zemlje ruski rat u Čečeniji smatraju dijelom kampanje protiv terorizma. "Ovo je Rusiji odlična prilika da oblikuje stavove Zapada, odnosno da uvjeri Zapad da borci u Čečeniji nisu gerilci, niti branitelji Čečena, niti borci za slobodu, već obični teroristi koji održavaju veze s Osamom bin Ladenom."

No, gospodin Kuzio strahuje da će Rusija, ukoliko uspije uvjeriti Zapad da čečenske pobunjenike treba smatrati teroristima, možda zaključiti da se u Čečeniji može ponašati kako hoće. "Tada će sve probleme s kršenjem ljudskih prava moći prikazati kao žrtve u okviru anti-terorističkih operacija i moći će izbjeći ispitivanje Vijeća Europe, koje je na više godina supsendiralo rusko članstvo u tom tijelu zbog Čečenije. Nadalje, to bi i poboljšalo imidž Rusije na međunarodnoj sceni."

Unatoč zabrinutosti gospodina Kuzia zbog Čečenije, Rusija je možda sve bliže ostvarenju svojih želja. Nedugo nakon govora predsjednika Putina na televiziji, predsjednik Bush je izjavio da čečenski pobunjenici moraju prekinuti veze s Osamom bin Ladenom.

McFaul: Mnogi se protive suradnji sa Amerikom

Profesor političkih znanosti sa sveučilišta Stanford Michael McFaul kaže da bi Rusija također željela ostvariti bliže veze s NATO savezom, ali pod vlastitim uvjetima. Prema mišljenju gospodina McFaula, promjena američke politike prema Rusiji pomogla bi ruskom predsjedniku da u vlastitoj zemlji stekne podršku za svoju ponudu pomoći Sjedinjenim Državama.

Gospodin McFaul kaže da mnogi u Rusiji ne vjeruju da bi njihova zemlja trebala sudjelovati u ratu protiv terorizma. "Ova inicijativa ima mnogo neprijatelja, pogotovo u ruskom vojno-industrijskom kompleksu. Mislim da će predsjedniku Putinu biti teško podržavati Ameriku, ukoliko tim krugovima ne bude imao što ponuditi."

U Rusiji ima i onih koji su već počeli strahovati da Sjedinjene Države žele zamijeniti Rusiju kao glavna sila utjecaja u regiji. Ta strahovanja ne uspijevaju ublažiti niti visoki američki dužnosnici, kao što je savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice koja je u nedavnom intervjuu za jedan ruski dnevni list jasno izjavila da Sjedinjene Države ne žele ograničiti ruski utjecaj u tom području.

XS
SM
MD
LG