Linkovi

Pavle Strugar u den Haagu (21/10/01) - 2001-10-21


Vojni zapovjednik opsade Dubrovnika, umirovljeni general JNA Pavle Strugar prvi je građanin SRJ koji se dobrovoljno predao haaškome Tribunalu za ratne zlocine.

Kao sto je nedavno obećao, umirovljeni general JNA Pavle Strugar predao se haaškome Tribunalu za ratne zločine. Strugar je prvi građanin SR Jugoslavije koji je to učinio dobrovoljno. U pratnji svog odvjetnika, članova obitelji i liječničkog osoblja, Strugar je u den Haag odletio u nedjelju rano ujutro, koristeći mali zrakoplov lokalne firme i uz strogu diskreciju. Samo je kamerama crnogorske državne televizije bio dopušten prilaz i snimanje.

Strugar je upravo izašao iz bolnice gdje se liječio od bubrežnih komplikacija. “Nisam zločinac i od suda očekujem da me oslobodi optužbi, da potvrdi moju nevinost, haaški je sud jednako častan kao i sudovi u Jugoslaviji”, izjavio je 68-godišnji umirovljenik.

Strugara se uz još trojicu oficira tadašnje JNA tereti za ratnu kampanju oko Dubrovnika vođenu na jesen 1991. godine. Optužnica je objavljena, točnije otpečaćena početkom listopada i pokriva zlodjela počinjena za opsade Dubrovnika. Osim namjernog ubijanja 43 civila u starome gradu i uništavanja spomenika – Dubrovnik spada medju UNESCO-vo kulturno naslijeđe čovječanstva - optuženi predvođeni zapovjednikom Strugarom terete se za opsadu grada, palež, pljačku, nasilje, izgon stanovništva.

Kampanja pljačke, zastrašivanja, uništavanja naročito je bila intenzivna u dubrovačkom zaleđu i u njoj su - prema otpužnici - osim regularniuh snaga JNA bili angažirani paramilitarci, lokalne postrojbe TO, dobrovoljci iz Crne gore i Srbije.

Optuznica Tribunala u svemu ovome vidi ratne zločine i tešku povredu međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Dodajem da su u Podgorici uoči posjete Carle del Ponte Beogradu najavili da će glavna tužiteljica tražiti izručenje osoba iz dubrovačke, dakle nove otpužnice, te iz već veoma stare, vukovarske.

XS
SM
MD
LG