Linkovi

Myers: Operacija komandosa u Afganistanu uspješna (20/10/01) - 2001-10-20


Pentagon je priopćio da su američki specijalci napali dva cilja na jugu Afganistana, uključujući kompleks u blizini Kandahara, u kojem stanuje talibanski čelnik mula Muhamad Omar.

Izvješće General Richard Myers, zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga opisao je noćašnju misiju kao uspješnu. Prema njegovim riječima, američki specijalci, uključujući i elitne Rangere, napali su dva teroristička i talibanska zapovjedna centra – jedan aerodrom i kompleks u kojem stanuje talibanski čelnik.

Obraćajući se novinarima u Pentagonu, general Myers je priznao da američke snage nisu očekivale da će naići na veći broj talibanskih ili terorističkih čelnika, no ipak su – kako je rekao – prikupile obavještajne podatke i uništile određenu količinu oružja i streljiva. Prema generalu Myersu, američki su specijalci naišli na slabiji otpor, a talibani su pretrpjeli žrtve, iako njihov broj nije iznesen.

General je također izjavio da su dva američka vojnika ranjena dok su se padobranima spuštali u zonu operacija. Nadalje je potvrdio da su dva vojnika poginula, a trojica su ranjena kada se helikopter tipa Blackhawk srušio u pakistanskoj pokrajini Baluchistanu uz granicu s Afganistanom. General Myers odbacio je tvrdnje talibana da su njihovi borci oborili američki helikopter, dodavši da se o ovoj nesreći vodi istraga.

XS
SM
MD
LG