Linkovi

Predsjednik Bush ne želi iznositi pojedinosti o prvoj akciji komandosa (20/10/01) - 2001-10-20


Predsjednik Bush u javnosti vrlo malo govori o najnovijoj fazi američke vojne kampanje protiv talibanskih i terorističkih ciljeva u Afganistanu, no istaknuo je da je postignut napredak u ratu protiv terorizma. Predsjednik prati razvoj događaja iz Šangaja, gdje nazoči ekonomskom summitu azijsko-pacifičkog područja.

Prve vijesti o akcijama američkih kopnenih snaga u Afganistanu stigle su do Šangaja prije zore. Predsjednik Bush u rano se jutro savjetovao sa članovima svoje ekipe za nacionalnu sigurnost, koji su ga obavijestili o najnovijim vojnim operacijama, uključujući i pad američkog helikoptera u Pakistanu. Upitan da kaže nešto više o vijestima da je oko stotinu američkih specijalaca tijekom noći izvelo napad na jedno talibansko uporište, predsjednik nije želio govoriti o detaljima.

"Uništavamo talibanske obrambene sustave, talibansku vojsku. Uništavamo i teroristička skloništa. Polako, ali sigurno stežemo obruč oko terorista da bismo ih mogli izvesti pred lice pravde."

Predsjednik Bush je također uputio izraze sućuti obiteljima i prijateljima dvojice američkih vojnika poginulih u padu helikoptera.

"Teško je naći riječi kojima bih izrazio svoju zahvalnost onima koji su se spremni žrtvovati za slobodu. Cijela nacija dijeli moju zahvalnost. Želim pružiti uvjeravanja bližnjima vojnika koji su poginuli da se borimo za pravednu stvar i da ćemo pobijediti."

Pentagon je priopćio da je pad helikoptera bio nesretni slučaj, te da je njegova posada u Pakistanu trebala pomoći u eventualnim operacijama spašavanja. Predsjednik Bush upozorio je Amerikance da će vjerojatno biti i drugih američkih žrtava.

XS
SM
MD
LG