Linkovi

Baxterovi dijalizatori vjerojatan uzrok smrti 21 bubrežnog bolesnika (19/10/01) - 2001-10-20


Ekspertni tim Ministarstva zdravstva objavio je prijepodne da su analize provedene u zavodima za javno zdravstvo i toksikologiju potvrdile razliku izmedju kontrolnih i dijalizatora kojima su tretirani proslog tjedna umrli bubrezni bolesnici. "S velikom vjerojatnoscu moze se reci da su dijalizatori americkog proizvodjaca Baxter uzrokovali tragicne dogadjaje jer su utvrdjene razlike u nekim supstancama", izjavio je novinarima zamjenik ministrice zdravstva Rajko Ostojic. Dodao je da zbog nepoznavanja tehnoloskog procesa proizvodnje ne mogu reci o kojoj se supstanci radi.

U Ministarstvu nemaju objasnjenja zasto su neki od dijaliziranih pacijenata koji su koristili Baxterov dijalizator iz iste serije umrli a neki nisu. Kompletan izvjestaj o provedenoj istrazi Ministarstvo zdravstva danas ce uruciti premijeru Ivici Racanu. Jos nije gotova istraga policije i Drzavnog odvjetnistva, a americka tvrka Baxter oformila je skupinu svjetski poznatih nefrologa koji ce takodjer ispitati uzrok smrti dijaliziranih bolesnika. Baxterovi dijalizatori serije A sumnjice se za smrt ukupno 35 pacijenata, 21 u Hrvatskoj, 12 ih je umrlo u kolovozu u Spanjolskoj, a ovog tjedna, u noci sa srijede na cetvrtak dva su bubrezna bolesnika umrla u americkoj drzavi Texas. Americki proizvodjac svoje je dijalizatore iz serije A povukao najprije u Evropi a potom u cijelom svijetu.

Zagrebacka Pliva koja u Hrvatsku uvozi Baxterove proizvode suspendirala je sve komercijalne odnose sa americkom kompanijom. Danas je prekinula distribuciju bolnicama jos cetiri Baxterova proizvoda koji se koriste u procesu hemodijalize iako ti proizvodi, potvrdjeno je, nisu uzrokovali smrt pacijenata. Vodstvo najvece hrvatske farmaceutske smatra da ne snosi nikakvu odgovornost za tragicni dogadjaj.

Hrvatske vlasti vjeruju da su neispravni dijalizatori glavni uzrok smrti pacijenata. Ministrica zdravstva najavila je da Hrvatska planira tuziti Baxter, ali nije precizirala sto bi mogla biti osnova za tuzbu protiv americkog proizvodjaca medicinske opreme i na kojem ce sudu tuzba biti podnijeta. Premijer Ivica Racan bio je oprezniji i kazao da vladin potez ovisi o rezlultatima istrage.

"Odgovaram potvrdno, da, necemo se libiti makar nam neki govorili da je mala Hrvatska David u odnosu na Golijata Baxtera," kazao je Racan. Pokaze li istraga, dodao je, da su smrt pacijenata krivi Baxterovi dijalizatori "vlada ce povuci potez koji se ocekuje od odgovorne vlasti".

XS
SM
MD
LG