Linkovi

Kina podržava SAD u borbi protiv terorizma (19/10/01) - 2001-10-19


Predsjednik Bush kaže da Kina podržava Sjedinjene Države u borbi protiv terorizma. No, kineski čelnik, istodobno, poziva Ameriku da pažljivo bira ciljeve u Afganistanu. Dvojica su čelnika razgovarala skoro dva sata prije službenog otvaranja summita zemalja pacifičke regije. Predsjednik Bush je izjavio da je u središtu razgovora bio terorizam napominjući da Kina i Sjedinjene države dijele zajedničko razumijevanje za terorističke prijetnje:

"Sve civilizirane zemlje zajedno moraju uništiti tu prijetnju. Ja vjerujem da Sjedinjene Države i Kina, kada zajednički rade na borbi protiv terorizma, mogu mnogo toga postići."

Gospodin Bush je, isto tako, istaknuo kako je kineska vlada vrlo brzo reagirala nakon terorističkih napada na New York i Washington:

"Tu nije bilo neodlučnosti, nije bilo sumnje da trebaju stati uz Sjedinjene Države i Amerikance tijekom ovih tragičnih dogadjaja. Kineska se vlada čvrsto obvezala suradjivati u obavještajnoj djelatnosti kako bi pomogli u zabrani financiranja terorističkih organizacija."

Predsjednik Jiang je tijekom razgovora naglasio da se Kina protivi bilo kojoj vrsti terorizma. No, govoreći uz pomoć prevoditelja, kineski je čelnik ponudio gospodinu Bushu i riječi opreza: "Mi se nadamo da anti-terorističke akcije imaju jasno definirane ciljeve. Ta nastojanja trebaju biti precizna i trebaju se izbjeći nedužne žrtve."

Dvojica su čelnika u javnim izjavama govorili o potrebi boljih medjusobnih odnosa izmedju dvije zemlje, a predsjednik Bush je priznao da neće biti slaganja oko svih pitanja: "Naše dvije velike zemlje rijetko će se složiti oko svih tema i ja to razumijem. No, uvjerio sam predsjednika Jianga da ćemo mi uvijek nastojati premostiti naše razlike u duhu uzajamnog poštovanja."

Predsjednik Bush je još jednom istaknuo da će Sjedinjene Države poduzeti sve što je neophodno kako bi se pobijedio terorizam.

XS
SM
MD
LG