Linkovi

Rossin: SAD i Hrvatska imaju dobar partnerski odnos (19/10/01) - 2001-10-19


Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić i američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin jučer su zaključili zajednički dvodnevni posjet Pittsburghu tijekom kojeg su promicali trgovinsku i gospodarsku suradnju između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Američki ambasador u Hrvatskoj Lawrence Rossin kaže da je jedan od ciljeva ovog neuobičajenog zajedničkog posjeta dvojice veleposlanika Pittsburghu bilo pokazati koliko su dobri odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

"Moj glavni cilj bio je konkretno pokazati da naše dvije zemlje imaju dobar partnerski odnos. Nismo puno trebali koordinirati naše izjave unaprijed jer su stvari takve kakve sam ih upravo opisao. Želio sam upoznati američke biznismene o tome što sam uvidio tijekom dosadašnjeg boravka u Hrvatskoj i koji su njeni izazovi u budućnosti.", kazao je veleposlanik Rossin.

Budući da Hrvatska želi povećati obujam trgovine i poslovanja sa Sjedinjenim Državama, veleposlanika Rossina pitali smo koji bi pristup bio najbolji.

"Postoji velik broj mogućnosti. Jedan od mogućih koraka je intenziviranje promicanja hrvatskog gospodarstva. Dobro je da smo veleposlanik Grdešić i ja bili u mogućnosti zajedno otići na sastanak s biznismenima zapadne Pennsylvanie. Premda nismo potpisali nikakve sporazume optimističan sam da naši sastanci mogu dati konkretni rezultat. Postoji nekoliko sektora u kojima Hrvatska ima velik potencijal, a i neke američke kompanije s čijim predstavnicima smo se sastali imaju mogućnost isplativog ulaganja u Hrvatsku. Hrvatska treba dodatno unaprijediti i pojednostaviti svoje zakonodavstvo kako bi postala još atraktivnija za strana ulaganja. Drago mi je da sam bio u prilici opisati američkim biznismenima koje korake hrvatska vlada poduzima na tom polju.", istaknuo je gospodin Rossin.

Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić također je izrazio zadovoljstvo nizom sastanaka s predstavnicima hrvatske, gospodarske i akademske zajednice u Pittsburghu.

"Veleposlanik Rossin i ja vrlo smo zadovoljni. U srijedu smo održali sastanak koji je organiziralo američko ministarstvo trgovine na kojem je bilo šest-sedam predsjednika američkih kompanija uglavnom visoke tehnologije, komunikaciju, energiju, zaštitu okoliša, urbanu infrastrukturu. Bili su to preliminarni, informativni razgovori u kojima nije bilo nikakvih potpisivanja ugovora, ali su to razgovori koji otvaraju vrata za daljnju suradnju, dodatne informacije i iskustva. To je dobar put u uspostavljanju pravih poslovnih odnosa s hrvatskim partnerima.", kaže ambasador Grdešić.

Prema riječima hrvatskog veleposlanika, možda će u budućnosti biti prilike da se ovakav zajednički posjet ponovi u Hrvatskoj, a možda i u nekoj drugoj američkoj saveznoj državi.

XS
SM
MD
LG