Linkovi

Izgubljena kultura Afganistana (17/10/01) - 2001-10-18


Otkako je 1996. preuzeo vlast, talibanski režim radi na iskorjenjavanju kulture i tradicija afganistanskih etničkih skupina. U ime islama, talibani su pokušali nametnuti primitivne i necivilizirane zakone kojima su Afganistance, - poglavito žene –, lišili njihovih najtemeljnijih sloboda.

Tri mjeseca nakon osvajanja glavnog grada Kabula, talibani su u tom gradu zatvorili 63 škole, u kojima je obučavano više od stotinu tisuća djevojčica te skoro stotinu i pedeset tisuća dječaka. Posao je izgubilo više od jedanaest tisuća učitelja, medju kojima je bilo skoro osam tisuća žena. Talibani su takodjer zatvorili Kabulsko sveučilište.

Većina Afganistanaca uvjerena je u važnost školovanja svojih kćeri i sinova. Paštuni, koji žive na istoku nastavljaju obrazovati svoje kćeri, organizirajući vlastite seoske škole ili, pak, slanjem čitavih obitelji u Pakistan. I izvan paštunskih područja Afganistana, druge etničke skupine podržavaju obrazovanje žena. Iznimka su talibanski vodje iz redova Paštuna koji dolaze iz južnih dijelova Afganistana - najsiromašnijih i najnepismenijih pokrajina te zemlje.

Okrutna je ironija da je talibansko vodstvo uništilo afganistanski obrazovni sustav u ime islama, kada islam, zapravo, ima dugu tradiciju školovanja i žena i muškaraca. Podsjetimo se riječi proroka Muhameda: “Potraga za znanjem vjerska je dužnost svake muslimanke i svakog muslimana”.

Uz to što su uništili afganistanski obrazovni sustav, talibani nastoje izbrisati afganistanske tradicije. Zabranjeno je pjevanje i plesanje na svadbama, što je stoljećima predstavljalo velik društveni dogadjaj na kojima su glazbenici i plesači zaradjivali za život. Većina njih pobjegla je u Pakistan. Takodjer nije dopušteno stavljati ikakve slike na zidove obiteljskih kuća. Mohamed Mashal, jedan od najuglednijih afganistanskih umjetnika, naslikao je mural koji je prikazivao 500 godina povijesti grada Herata. Medjutim, bio je prisiljen gledati kako su talibani preko tog murala prešli vapnom za bijeljenje.

Jednostavno rečeno – talibani su uništili afganistansku kulturu i uspjeli izolirati ljude koji sada žive u neprestanom strahu. Sjedinjene Države razumiju stradanja Afganistanaca i čine sve što mogu kako bi se namirile njihove trenutne potrebe za hranom i lijekovima. No, ono što Afganistancima stvarno treba jest kraj talibanske vladavine, tako da bi oni ponovno mogli povratiti svoje živote i svoju kulturu.

XS
SM
MD
LG