Linkovi

Novi slučaj bedrenice u CBS-u (18/10/01) - 2001-10-18


Test jedne uposlenice koja radi u uredu voditelja tv mreže CBS, Dana Rathera, pozitivan je na kožni antrax. CBS je, nakon NBC i ABC, treća velika nacionalna tv mreža u kojoj je došlo do izloženosti uposlenika bakteriji bedrenice.

Zbog pojave bedrenice, američki Kongres danas radi izvan prostorija na Capitol Hillu. Jučer je naime odlučeno da se kongresmeni ne vraćaju u svoje urede i u glavnu dvoranu za sjednice, sve dok se ne izvrši inspekcija prostorija.

Dosadašnja su testiranja pokazala da je u uredima zgrade Senata, sporama bedrenice prenesenih pismom koje je iz New Jerseya poslano senatoru Tomu Daschleu, bio izložen 31 djelatnik Kongresa. Preko dvije tisuće uposlenika u zgradi Senata prošlo je kroz testiranja, a rezultati se očekuju za nekoliko dana.

O situaciji s antraxom u Sjedinjenim Državama danas su govorili Tom Ridge, direktor novopostavljenog ureda za Domovinsku sigurnost i ministar pravosudja John Ashcroft. Gospodin Ridge je dao sljedeće podatke: "Na tisuće je osoba testirano… Za sada imamo samo pet oboljelih, jedan je čovjek umor, za ostale očekujemo potpuni oporavak."

Ministar pravosuđa John Ashcroft istaknuo je i pojave lažnih dojava: "Oni koji šalju lažne prijave o nazočnosti bedrenice bit će strogo kažnjeni."

No, bojazan od antraksa nije nazočna samo u Sjedinjenim Državama nego i diljem svijeta. Kenijsko ministarstvo zdravstva ističe da su testiranja pokazala da je jedno pismo poslano iz Sjedinjenih Država jednom poslovnom čovjeku u Keniji pozitivno i to je prvi potvrdjeni slučaj da su se spore antraxa pojavile izvan američkih granica. To je pismo poslano iz Atlante u saveznoj državi Georgia. Strah od antraxa bilježi se i u Aziji, Južnoj Africi pa do Rusije, Europe i Južne Amerike.

XS
SM
MD
LG