Linkovi

SAD očekuju podršku država APEC-a (18/10/01) - 2001-10-18


Predsjednik Bush je doputovao u Šangaj gdje će sudjelovati na Azijsko-pacifičkom ekonomskom summitu. To je prvo putovanje američkog predsjednika izvan Sjedinjenih Država od terorističkih napada 11. rujna. Podrobnije iz Šangaja - Laurie Kassman:

Predsjednik Bush je siguran da će za američki rat protiv terorizma dobiti podršku 21 kolege iz APEC-a. Zajedničko priopćenje ovog sastanka još je u formi prijedloga, a bit će objavljeno na kraju skupa, kako bi se pokazala solidarnost zemalja APEC-a s protu-terorističkom kampanjom.

Inače, samu konferenciju prate vrlo stroge sigurnosne mjere, što je posljedica terorističkih napada od 11.rujna. Sastanci šefova država iz APEC-a obično za teme imaju trgovačka i gospodarska pitanja, ali ovogodišnji sastanak imat će u prvom planu terorizam. Gospodin Bush će uz to također raditi na promidžbi slobodne trgovine i oživljavanju globalne ekonomije. Predsjednik Bush će održati i brojne bilateralne susrete tijekom dvodnevnog skupa, uključujući i razgovore s ruskim i kineskim čelnicima.

Jutros je američki državni tajnik Colin Powell za odnose s Kinom rekao da su dobri, uz napomenu da postaju i sve bolji. No, isto je tako, dodao da i dalje postoje razlike glede širenja nuklearnog oružja i poštivanja ljudskih prava.

Powell: Napadi će trajati onoliko koliko je potrebno

Treba reći da su članovi APEC-a izrazili i zabinutost u vezi trajanja zračnih napada na ciljeve u Afganistanu. No, gospodin Powell je je istaknuo da je vojna kampanja samo jedan od elemenata rata protiv terorizma: "Imao sam priliku objasniti mojim kolegama da je vojna kampanja bila samo dio mnogo širih nastojanja u koje su uključeni i financijska kontrola te obavještajne, pravne političke i diplomatske aktivnosti."

Gospodin Powell kaže da je cilj vojne komponente uništenje terorističkih baza u Afganistanu, za koje Sjedinjene Države vjeruju da se koriste za obuku terorista koji nakon toga djeluju diljem svijeta. Gospodin Powell ističe da su aktualni napadi i kazna za talibane koji nisu htjeli izručiti Osamu bin Ladena.

Nešto ranije, državni tajnik je rekao skupini američkih biznismena da se Osama bin Laden i njegova mreža al-Qida moraju zaustaviti: "Oni nisu došli u Afganistan da pomognu tamošnjem stanovništvu, nisu došli u tu zemlju da bi u nju unijeli novac koji bi koristili za pomoć muslimanima u drugim dijelovima svijeta. Oni su u Afganistan došli samo iz jednog razloga – da bi izvodili terorističke akcije diljem svijeta, i zato trebaju biti zaustavljeni. Vojna kampanja će trajati onoliko koliko mi smatramo da je potrebno."

Kompromisno zajedničko priopćenje

Domaćin ekonomskog summita Azijsko-pacifičkih zemalja, Kina, slaže se s načinima borbe protiv, kako je rečeno, zajedničko zla – terorizma. Naš izvjestitelj Jim Randle javlja iz Šangaja da se radi na postizanju kompromisa oko vrlo oštrog zajedničkog priopćenja o značaju anti-terorističke kampanje, kojeg predlažu Sjedinjene Države te stajališta iz nekih muslimanskih zemalja koje smatraju da su zračni napadi na Afganistan nepravedni i pretjerani. Takav stav, prije svih, zastupaju Malezija i Indonezija, čiji su čelnici početkom tjedna kritizirali američku vojnu akciju.

Po svemu sudeći kompromis oko zajedničkog priopćenja svest će se na osudu terorističkih napada na Sjedinjene Države, koji će se definirati kao prijetnja po medjunarodnu suradnju i mir. Međutim, u njemu se neće spominjati Osama bin Laden, al-Qaida i američka vojna akcija. Kineski ministar vanjskih poslova Tang Jiaxuan oštrim riječima osuđuje terorizam. On ističe da je borba protiv terorizma sukob dobra i zla, sukob izmedju civilizacije i barbarizma. On kaže da se ne radi o sukobu rasa ili religija.

Gospodin Tang, isto tako, kaže da su se ministri vanjskih poslova zemalja azijsko-pacifičkog bazena složili da bi Ujedinjeni Narodi trebali igrati glavnu ulogu u anti-terorističkim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG