Linkovi

12. dan američkih operacija: Jake eksplozije u Kabulu (18/10/01) - 2001-10-18


Nekoliko jakih eksplozija potreslo je Kabul u dvanaestom danu američke zračne kampanje u Afganistanu. Najnoviji zračni udari izvedeni su jutros, no nije poznato koji su ciljevi napadnuti. Američki su zrakoplovi jučer napali talibanske vojne ciljeve oko Kandahara i Kabula. Bombardirani su i talibanski položaji sjeverno od Kabula, gdje su talibanski vojnici ukopani pred snagama oporbenog Sjevernog saveza. Kako je javljeno, talibani vode borbe sa Sjevernim savezom oko ključnog grada Mazar-i-Sharifa. Kada bi Sjeverni savez osvojio ovaj grad, mogao bi lakše dopremati opremu i zalihe iz Uzbekistana.

Tri kanadska broda isplovila su jučer iz luke u Novoj Škotskoj prema Sarednjem Istoku, gdje će se pomoći operacijama u Afganistanu. Kanadski brodovi – razarač, fregata i teretni brod – nose oko tisuću kanadskih vojnika. Kanada u regiju upućuje i šest zrakoplova, te svoje specijalne snage.

Ujedinjeni su narodi priopćili da su talibani zauzeli dva skladišta puna doniranog žita, ugrozivši time raspodjelu hrane u Afganistanu. Catherine Bertini, izvršna direktorica Progama svjetske organizacije za hranu izjavila je da su talibanski vojnici naredili humanitarnim djelatnicima da napuste skladišta u Kandaharu i Kabulu. U skladištima se nalazi gotovo sedam tona žita, odnosno, više od polovine ukupnih zaliha žita, kojima raspolažu Ujedinjeni narodi u Afganistanu. Vijeće sigurnosti zatražilo je od talibana da prestanu maltretirati humanitarne radnike i ometati raspodjelu pomoći.

Izvori u Pakistanu tvrde da je talibanski ministar vanjskih poslova Wakil Ahmed Mutawakil tijekom sastanka s pakistanskim dužnosnicima ovoga tjedna predložio postizanje sporazuma o izručenju Osame bin Ladena. Prema izvorima, talibanski je dužnosnik, inače pripadnik umjerene struje, predložio da se bin Laden izruči nekoj trećoj zemlji koja bi mu sudila ukoliko Sjedinjene Države obustave svoju akciju u Afganistanu. Prema prijedlogu, talibani ne bi tražili da im se podnesu dokazi o bin Ladenovoj umiješanosti u terorističke napade od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG