Linkovi

Jesu li se napadi od 11. rujna mogli spriječiti? (18/10/01) - 2001-10-18


Los Angeles Times otkriva da je CIA - dva tjedna prije napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon – upozorila da su u Sjedinjene Države ušle dvije osobe povezane s Osamom bin Ladenom, te da treba spriječiti ulazak još dvojice koji će vjerojatno pokušati ući u zemlju. Sada, međutim, CIA i FBI ne tumače na isti način daljni razvoj događaja, nakon što Savezni istražni ured nije uspio pronaći dvije osobe koje su se 11. rujna pojavile kao otmičari.

Pitanje – da li se tragedija mogla spriječiti – muči i Boston Globe. List otkriva da je samo dva mjeseca prije no što su dva zrakoplova oteta s bostonskog aerodroma Logan, tajna policija Massachussettsa najavila da će provesti provjeru sigurnosti u toj zračnoj luci. Najoštrije su se usprotivile avio-kompanije, kojima bi to - kako su obrazlagale – stvaralo nepogodnosti poput kašnjenja. Tajna policija je nakon toga odustala od testiranja i aerodrom Logan je ostao poznat po slaboj službi osiguranja.

A New York Times prenosi izjavu direktorice Savezne uprave zračnog prometa – Jane Garvey – da je naredba o prizemljenju svih zrakoplova odmah nakon prošlomjesečne tragedije spriječila dodatne terorističke otmice. Ona je otkrila da je u razgovoru s agentima FBI-a saznala kako je bilo planirano još otmica putničkih zrakoplova, ali su bili onemogućeni prizemljenjem svih aviona.

XS
SM
MD
LG