Linkovi

Razbijanje bin Ladenove mreže (18/10/01) - 2001-10-18


Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicama, vrše žestoki pritisak na terorističku skupinu Al-Qaida, koju predvodi Osama bin Laden. Al-Qaida je odgovorna za napade na Svjetski trgovinski centar, te na Pentagon, izvršene 11. rujna, kao i za mnoga druga teroristička djela.

Ministar pravosudja John Ashcroft priopćio je da su američki dužnosnici pritvorili oko 700 osoba, koje se dovodi u specifičnu vezu s otmicama zrakoplova, pri čemu je ubijeno više tisuća muškaraca, žena i djece. Potraga za drugima se nastavlja.

Više od 250 osoba, osumnjičenih za terorističke aktivnosti, uhićeno je u četrdesetak drugih zemalja. Jordanski dužnosnici kažu da su uspješno suradjivali s libanonskom vladom, spriječivši čitav niz planiranih napada koji su trebali biti izvedeni na američko i britansko veleposlanstvo, kao i veleposlanstva nekoliko arapskih država, u Bejrutu. Izvršenje tih napada bila je naredila teroristička grupa Osbat al-Ansar, palestinska skupina sa sjedištem u Libanonu, koja je dio mreže Al-Qaida.

Turska je policija uhitila skupinu terorista koji su navodno kovali zavjeru da dignu u zrak američki konzulat u Istanbulu. Francuski su dužnosnici uhitili devet osoba koje se dovodi u vezu s Al-Qaidom. Njih se sumnjiči za urotu s ciljem napada na interese Sjedinjenih Država u Europi, uključujući i napad na američko veleposlanstvo u Parizu. Jedan od glavnih osumnjičenika je Djamel Beghal. On je navodno prošao obuku u jednoj bazi Al-Qaide u Afganistanu, te se osobno susreo s Osamom bin Ladenom i jednim od njegovih čelnih ljudi, Abu Zubaydahom, glede - u medjuvremenu osujećenog - napada na veleposlanstvo u Parizu.

Usporedno sa širenjem kriminalističke potrage, rastu i napori za presijecanjem dotoka novca Al-Quaidi i drugim terorističkim skupinama. Nakon 11. rujna, Sjedinjene su Države zamrzle financijske efektive u posjedu talibana, Osame bin Ladena te mreže Al-Qaida. Sjedinjene Države se nadaju da će u dolazećim danima zaplijeniti još više njihove imovine.

Više od 60 zemalja poduzelo je akciju zamrzavanja terorističke imovine. Šestog listopada, ministri financija Skupine 7, – Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Britanije, Francuske, Kanade i Italije –, objavili su plan kojemu je cilj pronalaženje i zapljena imovine Al-Qaide.

Predsjednik George Bush je izjavio da se bitka protiv medjunarodnog terorizma sada vodi na mnogim frontovima. Kako je rekao predsjednik: “Sjedinjene Države neće posrnuti; mi se nećemo umoriti, mi se nećemo pokolebati i neće se dogoditi da ne uspijemo.

XS
SM
MD
LG