Linkovi

Upotrijebljeno preko 2.000 raketa i bombi (17/10/01) - 2001-10-17


Američke su snage u proteklih devet dana s više od dvije tisuće projektila i bombi gađale talibanske ciljeve i objekte terorističke mreže al-Qaida u Afganistanu.

Visoki dužnosnici američkih oružanih snaga ocjenjuju ustrajnim i nepopustljivim vojni pritisak Sjedinjenih Država na talibane i al-Qaidu. U međuvremenu, savezničke snage nastavljaju raketiranje i bombardiranje ciljeva u Afganistanu. General-pukovnik Marinskih snaga Gregory Newbold kaže da je u dosadašnim operacijama iskorišteno više od dvije tisuće projektila i bombi. Broj onih koje su promašile cilj je – prema njegovim riječima – vrlo mali.

“Kad govorite o bombama koje su skrenule sa željenog cilja, mogu vam reći da je njihov broj zanemariv u usporedbi s ukupnim brojem – koji je veći od dvije tisuće. Svaka je greška za žaljenje, ali je njihov broj mali,” rekao je general Newbold.

Pentagon istražuje tvrdnje prema kojima je jedna zalutala bomba možda pogodila skladište Crvenog križa, nedaleko od Kabula.

Protekli je dan, inače, bio do sada najintenzivniji po broju zračnih operacija. Talibanski ciljevi, kao i objekti terorističke organizacije al-Qaide, gađani su raketama, zatim iz bombardera i lovaca-presretača, kao i iz zrakoplova-topovnjača. Pogođene su vojarne i drugi vojni objekti, zračne luke i obrambeni položaji. Ministarstvo obrane ocjenjuje da se talibanska obrana, na određenim mjestima, postupno raspada – što ide u prilog oporbenim snagama.

XS
SM
MD
LG