Linkovi

Izručenje - jedino ako ne bude smrtne kazne (17/10/01) - 2001-10-17


Predsjednik parlamentarne skupštine Vijeća Europe David Russell-Johnston kaže da članice Vijeća neće izručiti Sjedinjenim Državama osumnjičene teroriste, ukoliko oni budu sučeljeni sa smrtnom kaznom.

Komentar gospodina Russell-Johnstona izrečen je pri otvorenju jednotjedne serije skupova posvećenih ljudskim pravima i preoblikovanju globalizacije, a povodom desete obljetnice budimpeštanskog Srednjoeuropskog sveučilišta.

David Russell-Johnston, koji je došao u Budimpeštu zbog desete obljetnice osnivanja Srednjoeuropskog sveučilišta, kaže da Vijeće Europe podržava globalni rat protiv terorizma, ali su njegove 43 zemlje članice protiv smrtne kazne.

"Činjenica je da niti jedna zemlja članica Vijeća Europe ne kažnjava svoje osuđenike smrtnom kaznom. Tri zemlje je još nisu ukinule, ali su je stavile pod moratorij. I Sud za ljudska prava je, prije nekog vremena, u jednoj svojoj odluci sugerirao Britaniji da ne bi trebala izručiti Sjedinjenim Državama niti jednog optuženika, koji se tereti za zločin kažnjiv smrtnom kaznom. Prema tome, postoji pravna podloga za političko stanje što može dovesti do izvjesnih poteškoća" - rekao je David Russell-Johnston.

Legitimna borba protiv terorizma i prava manjina

On dodaje da će Vijeće Europe odobriti izručenje osumnjičenih terorista samo ukoliko Sjedinjene Države naznače da ih nakon suđenja neće pogubiti. On također ističe, kako to naziva, tendenciju unutar sigurnosnih organizacija da legitimnu borbu protiv terorizma zlouporabe kršeći prava pojedinaca. Manjine, uključujući afganistanske izbjeglice, kao i Amerikance arapskog podrijetla, već se žale da ih i vlasti i civili loše tretiraju.

Gospodin Russell-Johnston je nazočan jednotjednoj seriji skupova u Budimpešti, kojima se obilježava deseta obljetnica osnivanja Srednjoeuropskog sveučilišta. Tu su ustanovu osnovali bivši disidenti, a financirao ju je američki milijarder George Soros, sa svrhom obrazovanja nove generacije čelnika u bivšim komunističkim zemljama.

Soros: Opasnost od novih zlouporabi vlasti

Gospodin Soros, koji je upravo u subotu obećao dati sveučilištu još 250 milijuna dolara, bio je pokrovitelj i neovisnog istraživačkog projekta o proširenju Europske unije. Institut Otvoreno društvo kritizira Europsku uniju što ne vrši jači pritisak na desetak zemalja kandidata da poboljšaju stanje ljudskih prava za milijune svojih građana. Posebno se ističe primjer Roma, koji su isključeni iz sustava općeg obrazovanja i lišeni prilika za upošljavanje.

Gospodin Soros kaže da postoji opasnost da će globalna bitka protiv terorizma još više okrnjiti prava manjina u bivšim komunističkim zemljama. "Očigledno moramo se pomiriti s određenim ograničenjima individualnih sloboda, koja su neophodna u vrijeme dok smo sučeljeni s takvom opasnošću. No, zaštita ljudskih prava je tim više važna, jer se vlastima daje moć koju, naravno, trebaju, ali ju, isto tako, mogu i zlorabiti."

Gospodin Soros kaže da će nastaviti sponzorirati borbu za slobodu tako dugo dok će to financijski moći podnijeti. Ovaj filantrop prognozira globalni gospodarski oporavak tijekom slijedeće godine nakon, kako kaže, "prilično strmog pada" u posljednjem tromjesečju 2001. godine.

XS
SM
MD
LG