Linkovi

Talibanski rat protiv djece (17/10/01) - 2001-10-17


Narod Afganistana podnosi velike patnje pod tlačiteljskom vlašću talibana. Najveći teret tih patnji podnose djeca.

Gotovo polovina afganistanskog stanovništva mlađa je od 14 godina. Svako treće dijete je siroče. Svako drugo pati od neuhranjenosti. Organizacija “Liječnici bez granica" navodi da od posljedica neuhranjenosti u Afganistanu svake godine umre oko 250 tisuća djece. Svako četvrto dijete umire prije svoje pete godine, uglavnom od zaraza koje se mogu spriječiti – poput ospica i proljeva. Stupanj smrtnosti dojenčadi u Afganistanu veći je nego bilo gdje na svijetu.

Afganistanska djeca žive u stalnoj opasnosti od oko sedam milijuna nagaznih mina rasutih po zemlji. Tisuće djece poginule su ili ranjene u eksplozijama nagaznih mina. Prema studiji koju je sastavio UNICEF, 70 posto afganistanske djece bili su očevici nasilja, među kojima i slučajeva ubojstva roditelja ili najbliže rodbine. Mnogi od njih imaju traume i očekuje se da će umrijeti prije punoljetnosti.

Talibanske su snage u velikoj mjeri odgovorne za taj teror. Prema nalazima organizacije Amnesty International, talibani su otimali djecu kako bi prisilili očeve na predaju.

Talibani su u ogromnoj mjeri otežali obrazovanje dječaka, a gotovo potpuno onemogućili obrazovanje djevojčica. Prije talibanskog osvajanja vlasti, među nastavnicima je bio veliki broj žena. Njima je sada zabranjeno držanje nastave.

Djevojke i žene sada sa strahom hodaju ulicama mjesta u kojima su talibani na vlasti. Pripadnici tih vlasti brutalno kažnjavaju batinama one žene koje ne poštuju stroga pravila odijevanja koja nameću talibani. Postoje izvještaji prema kojima su talibani otimali žene i djevojčice i prodavali ih u Pakistanu i arapskim zemljama Zaljeva. Afganistanske se dječake prisilno novači u talibanske snage.

Talibanske su vlasti zabranile mnoge dječije igre, uključujući zabave poput igranja šaha i puštanja zmajeva. Djevojčicama je zabranjeno bavljenje bilo kakvim sportom. Zabranjene su i obične igračke kao što su lutke. A u mnogim su slučajevima čak i neka imena zabranjivana, te su talibanske vlasti prisiljavale roditelje da djeci daju imena koja se smatraju bliža "islamu”.

Kako bi pomogli spašavanje afganistanske djece, američki zrakoplovi isporučuju u Afganistan hranu, lijekove i druge potrepštine. To će pomoći u rješavanju najhitnijih problema tamošnje krize. Afganistanskoj djeci je, međutim, potrebno puno više. Za njihovo dobro treba okončati vlast talibana.

XS
SM
MD
LG