Linkovi

CSM: "Sjedinjene Države zaostaju u ratu riječima" (17/10/01) - 2001-10-17


“Sjedinjene Države zaostaju u ratu riječima” – piše Christian Science Monitor. U borbi protiv anti-američke propagande, američki zrakoplovi zasipaju Afganistan lecima, a s aviona specijalnih snaga re-emitiraju se programi Glasa Amerike na jezicima paštu i dari. Govori se i o osnivanju Radija Slobodnog Afganistana, a Državno tajništvo traži povećanje izdvajanja za programe tzv. “javne diplomacije”.

“Sjedinjene Države mogle bi ukinuti zabranu prodaje vojne tehnologije Kini” – javlja jutros New York Times. Kao razlog se navodi želja administracije predsjednika Busha da s Kinom intenzivira razmjenu obavještajnih informacija u borbi protiv terorizma. Vjeruje se da će o američko-kineskoj suradnji na tom planu predsjednik Bush razgovarati s kineskim predsjednikom Jiangom Zeminom na dolazećem summitu APEC-a u Šangaju.

Los Angeles Times podsjeća na opasnost gomilanja jakih antibiotika u rukama zdravih Amerikanaca, koje je zahvatio strah od bedrenice. Pacijenti u zadnje vrijeme naprosto opsjedaju liječnike, tražeći recepte za Cipro, jaki antibiotik za liječenje antraksa. No, njegovo masovno i neopravdano uzimanje moglo bi ga – ističe losanđeleski dnevnik - učiniti neupotrebljivim za liječenje teških bakterijskih infekcija, jer bi moglo dovesti do razvoja otpornijih bakterija.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today podsjeća čitatelje da je papa Ivan Pavao Drugi jučer ušao u 24. godinu svojeg papinstva. Prvi ne-talijanski papa u prethodnih 455 godina, papa Woytila došao je na čelo rimokatoličke crkve 1978. kao energični kardinal iz Poljske.

XS
SM
MD
LG