Linkovi

Predsjednik Bush danas odlazi na summit APEC-a u Kinu (17/10/01) - 2001-10-17


Predsjednik Bush danas odlazi u Kinu, gdje će sudjelovati na summitu APEC-a – Azijsko-pacifičke organizacije za ekonomsku suradnju. Predsjednikov odlazak u Šangaj je njegovo prvo putovanje u inozemstvo nakon prošlomjesečnih terorističkih napada.

Unutar predsjednikove administracije vođeni su dugi razgovori o tome treba li gospodin Bush putovati u Kinu u vrijeme dok američki ratni zrakoplovi bombardiraju Afganistan. Na koncu, gospodin je Bush odlučio da će ipak otputovati u Šangaj, ali je na neodredjeno vrijeme odgodio posjete Tokiju, Seulu i Pekingu.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da sudjelovanje na summitu neće utjecati na predsjednikovu mogućnost nadzora nad anti-terorističkim operacijama, niti na njegovu mogućnost odlučivanja u vezi s najnovijim problemom pošiljki zaraženih antraksom. Otkako je došao na predsjednički položaj, ovo je prvo putovanje gospodina Busha u Aziju. Tijekom petodnevnog puta on će često biti u kontaktu s dužnosnicima administracije.

Tijekom šangajskog summita, predsjednik Bush će se posebno sastati i sa čelnicima Kine, Južne Koreje, Malezije, Japana, Bruneija, Perua i Singapura. On će se takodjer sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG