Linkovi

Predsjednik Bush odbio razmotriti privremenu obustavu bombardiranja u Afganistanu (17/10/01) - 2001-10-17


Predsjednik Bush je odbio uzeti u razmatranje privremenu obustavu bombardiranja koju su zatražile talibanske vlasti u Afganistanu. Talibani su tražili prekid tijekom kojeg bi se pokušalo pregovarati o izručenju osumnjičenog terorista Osame bin Ladena. Vojne će operacije biti nastavljene.

Pakistanski su dužnosnici priopćili da su umjereni članovi vlasti u Kabulu predložili pregovore o izručenju Osame bin Ladena, ukoliko Sjedinjene Države budu obustavile bombardiranje Afganistana na dva do tri dana. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je izjavio kako predsjednik Bush u tom prijedlogu ne vidi ništa novoga, te će nastaviti s vojnom i financijskom kampanjom protiv optuženog terorista bin Ladena i njegovih talibanskih zaštitnika.

“Predsjednik ne prihvaća taj prijedlog, zato što smatra da on ne bi bio konstruktivan. Predsjednik je talibanskim vlastima dao dovoljno vremena da odgovore. Predsjednik je savršeno jasno rekao da koje korake talibani trebaju poduzeti da bi izbjegli sudbinu koju su sebi odredili. Imali su dovoljno vremena za to; odlučili su ne reagirati," kazao je glasnogovornik Fleischer.

U međuvremenu, talibanski veleposlanik u Pakistanu - mula Abdul Salam Zaeef – izjavio je da ne postoje nikakva politička razilaženja medju talibanima, te da su oni jedinstveni u podršci čelniku muli Mohammadu Omaru. On je rekao da nije došlo ni do kakvih promjena talibanskog stajališta glede izručenja Osame bin Ladena.

XS
SM
MD
LG