Linkovi

Psihološki učinak pojave bedrenice razorniji od stvarnih šteta (17/10/01) - 2001-10-17


Američkim tiskom danas dominiraju teme vezane uz pojavu bedrenice, čije su bakterije posljednjih desetak dana stigle u pismima adresiranim na nekoliko medijskih kuća te članove američkog Kongresa. Kako smo čuli u vijestima, najozbiljniji je slučaj zabilježen u Senatu, gdje je jutros čak 31 osoba – mahom službenici u uredu senatora Toma Daschlea – testirala pozitivno na antraks. Evo kako situaciju u vezi s poštanskim pošiljkama bedrenice komentiraju tri uvodničara američkih dnevnih listova.

Nastaviti normalan život, uz pojačan oprez

Iako još nije poznato tko ih šalje, očito je da se radi o aktu terirozma, piše uvodničar dnevnika Washington Post. Naime, “strah koji su ove pošiljke uzrokovale mnogo je veći nego konkretna šteta koju su do sada počinila ta pisma.” Ispravni odgovor na ovaj teroristički čin najbrže ćemo pronaći ako razumijemo namjere počinitelja. Prvo, zemlja mora čvrsto odlučiti da neće ispunjavati planove terorista, odnosno da neće dopustiti da bude zastrašena” – piše u uvodniku Washington Posta.

Konkretno, na inozemnom planu, to znači da Sjedinjene Države trebaju nastaviti sa započetom kampanjom protiv terorizma. Na domaćem planu, to znači da ljudi moraju nastaviti živjeti i raditi što je normalnije moguće – iako uz preuzimanje mjera predostrožnosti. “Normalan život, uz jače mjere sigurnosti” – to predstavlja prikladnu ravnotežu, koju će Amerika morati usposatvljati svakodnevno, kroz mjesece i godine koje dolaze, smatra uvodničar Washington Posta.

On smatra da su Amerikanci za sada na visini zadatka. “Tu je velikodušna pomoć nacije žrtvama terorističkih napada, tu je vrlo snažna podrška vladi predsjednika Busha, tu je i konačno uvećano povjerenje nacije u federalnu vladu općenito, koje je posljednjih desetljeća bilo vrlo poljuljano” – navodi se u uvodniku Washington Posta.

Štetno stvaranje nepotrebnih zaliha antibiotika

Uvodničar dnevnika New York Times kritizira pojavu stvaranja zaliha anti-biotika Cipro, koji je jedini poznati lijek protiv bedrenice. “Ovo vrlo zabrinjava, građani time čine više štete no što bi moglo biti koristi” – smatra uvodničar utjecajnog newyorškog lista.

Razlozi zbog čega je stvaranje zaliha ovog antibiotika štetno su sljedeći. “Prvo, šansa da se čovjek zarazi bedrenicom vrlo je mala. Drugo, zbog paničnog kupovanja Cipra od strane onih koji ga vjerojatno neće trebati, ovaj će antibiotik možda uzmanjkati u onim rijeđim slučajevima gdje je zaista potreban.” Uvodničar New York Timesa piše da će savezna vlada uskoro raspolagati količinima tog lijeka kojima će se – u dvomjesečnom razdoblju – moći liječiti oko 12 milijuna zaraženih.

Uvodničar također upozorava da samovoljno korištenje Cipra, ako osoba nije zaražena bedrenicom - može biti vrlo opasno po zdravlje. U uvodniku se također najavljuje da je tvrtka Bayer, koja proizvodi ovaj antibiotik, najavila povećanje proizvodnje za 25 posto. Osim toga, podržava se ideja newyorškog senatora Charlesa Schumera koji je jučer predložio da vlada razmisli i o kupnji generičkog lijeka sličnog Cipru, koji je dostupan u inozemstvu, ali ne i u Americi zbog zaštite patenta tvrtke Bayer.

Vlada i zdravstvene službe trebaju brzo djelovati

Uvodničar dnevnika Tampa Tribune s Floride također primjećuje psihološki učinak terorističke uporabe bedrenice: strah u javnosti mnogo je veći od do sada nanešene konkretne štete. “Jer – bedrenica pronađena u nekoliko desetaka omotnica neće uzrokoavti epidemiju” – piše uvodničar dnevnika iz Tampe. Međutim, prijetnja antraksom se ne može niti olako odbaciti.

List navodi riječi stručnjaka iz washingtonskog Instituta Cato koji kritizira saveznu vladu “koja je učinila vrlo malo da obrazuje stanovništvo o opasnostima bedrenice – iako je znala da može doći do kemijskog ili biološkog napada.” Uvodničar Tampa Tribunea završava svoj komentar s upozorenjem da vlada, kao i medicinske službe, mora djelovati brzo i odlučno. “A građani trebaju nastaviti da se ponašaju kao što se ponašali i do sada – smireno, hrabro i s mnogo zdravog razuma” – piše u dnevniku Tampa Tribune.

XS
SM
MD
LG