Linkovi

SAD ne gađa civile (16/10/01) - 2001-10-17


Kao što se i očekivalo, talibanski čelnici u Afganistanu, namjerno šire laži o civilnim žrtvama savezničkih zračnih napada. Talibanska vlada lažno optužuje Sjedinjene Države i Britaniju da namjerno ciljaju civile te da je na stotine civila poginulo tijekom dosadašnjih napada.

Sjedinjene Države nemaju načina saznati o kolikom se točno broju žrtava u Afganistanu radi, ali vidljivo je da su talibani uveliko povećavaju njihov broj.

No, upravo suprotno, Sjedinjene Države ne samo da ne ciljaju na civile, nego ulažu velike napore da izbjegnu civilne žrtve. Sjedinjene Države vode rat protiv medjunarodnih terorista i onih koji im, poput talibana, pružaju podršku i utočište.

Sjedinjene su Države prijatelj stanovnicima Afganistana. Tu tvrdnju dokazuju protekle godine, u kojima su Amerikanci pomogli Afganistancima da zbace brutalnu sovjetsku okupaciju zemlje, te u kojima predvode svijet u donacijama stotina milijuna dolara pomoći u hrani i ostalim humanitarnim potrepštinama. Čak i sada Sjedinjene Države zračnim putem šalju na tone hrane za izgladnjele Afganistance.

Unatoč tome, kao što je naglasio ministar obrane Donald Rumsfeld, nemoguće je izvesti vojne operacije bez civilnih žrtava. U onim rijetkim slučajevima kada američke snage promaše odabrane ciljeve i pogode područja naseljena civilima, Sjedinjene Države vrlo brzo izraze žaljenje zbog toga. Jedan od takvih primjera jest nenamjerni napad na stambeno naselje u blizini kabulske zračne luke, 12. rujna. Umjesto talibanskih vojnih helikoptera pogodjene su okolne kuće nakon čega je javljeno da su četiri osobe poginule, a osam ranjeno.

Briga Sjedinjenih Država oko civilnih žrtava u velikoj je suprotnosti s nedostatkom zabrinutosti Al-Qaidinih terorista i njihovih pristaša. Dapače, napadi na civile i one koji ne nose vojne uniforme predstavljaju definiciju terorizma. A, civili su, sasvim jasno, bili cilj ubojica koji su s dva oteta putnička zrakoplova srušili zgrade Svjetskog trgovinskog centra – ubivši na tisuće običnih Amerikanaca, kao i osoba iz 80-tak drugih zemalja.

To i jest razlog zašto ljudi diljem svijeta staju na američku stranu u borbi protiv terorizma. Oni razumiju da, kao što je to rekao predsjednik George W.Bush, ”… ukoliko terorizam prodje nekažnjeno, njihovi vlastiti gradovi i vlastiti gradjani mogu biti slijedeći…!”

XS
SM
MD
LG