Linkovi

Obitelji umrlih od hemodijalize najavile mogućnost podizanja tužbe u SAD (16/10/01) - 2001-10-16


Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, poznat kao branitelj generala Blaškića, potvrdio je da nakon razgovora s obiteljima nedavno preminulih bubrežnih bolesnika razmatra mogućnost podizanja tužbe protiv američke tvrtke Baxter, koju ovih dana mediji, ali i vlasti, prozivaju zbog smrti 23 pacijenta liječenih hemodijalizom.

“Točno je da sam preuzeo nekoliko slučajeva. Postupak je u najranijoj fazi utvrđivanja činjenica. Bio sam danas s jednom od obitelji u bolnici u Karlovcu. Nastojao sam dobiti neke osnovne informacije od ravnateljice i liječnika. Međutim, očigledno je da bolnica ima instrukcije da ne daje relevantne informacije, tako da ćemo se morati obratiti direktno Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dobili rezultate istrage. Oni su za nas značajni, kako bi mogli ocijeniti u kojim pravcima ćemo ići sa zahtjevom za naknadu štete, te vjerojatno s utvrđivanjem nečije osobne kaznene odgovornosti.”

Anto Nobilo je stupio u kontakt s odvjetničkom tvrtkom Lhatman and Walkins, specijaliziranom za naknadu štete pri pogrešnom liječenju ili za uporabu pogrešnih tehničkih uređaja prilikom liječenja.

“Jučer sam poslao e-mail, i sinoć sam dobio odgovor. Načelno sam izložio situaciju i probleme i mogućnost da se u Sjedinjenim Državama ustane s tužbom za naknadu štete protiv kompanije koja je proizvela štetno sredstvo. Odgovorili su da je to moguće, kao što sam i očekivao, ali jasno moramo baratati s kvalitetnim dokazima. Trebamo dokazati uzročno-posljedičnu vezu između sredstva koje je proizvedeno u SAD i štetnih posljedica koje su nastupile u Hrvatskoj. Prema tome, u prvoj fazi postupka ćemo se koncentrirati na Hrvatsku, kako bi prikupili što kvalitetnije dokaze, koji će ukazati tko je točno odgovoran. Ako se utvrdi da je odgovoran američki proizvođač, mi ćemo krenuti s tužbom u Sjedinjenim Državama, kako bi dobili odgovarajuće obeštećenje za obitelji umrlih" - rekao je za Glas Amerike Anto Nobilo.

XS
SM
MD
LG