Linkovi

Većina američkih liječnika nikad nije vidjela slučaj oboljenja od bedrenice (16/10/01) - 2001-10-16


New York Times u današnjem uvodniku naglašava da su novi slučajevi antraksa – dijete koje je posjetilo studije televizijske mreže ABC i pismo koje je došlo u ured čelnika demokratske većine u Senatu, Toma Daschlea - razlog za povećanu zabrinutost glede biološkog terorizma. "Broj napada je još uvijek ograničen, a i broj oboljelih je relativno malen, međutim ovi su incidenti otkrili slabosti u sustavu javne zdravstvene zaštite koje treba popraviti, želi li zemlja u budućnosti biti u stanju nositi se s većim biološkim napadima" - piše New York Times, dodajući da je jedan od problema i to što je to tako rijetka bolest da je većina američkih liječnika nije nikad ni vidjela.

No uz tako veliku pažnju koja se sad posvećuje antraksu, vrlo je vjerojatno da liječnici više neće propustiti dijagnosticirati ovu bolest – dodaje New York Times. No postoje drugi opasni agensi, uz antraks, koji se mogu koristiti za bioterorizam i vlasti će morati udvostručiti svoja nastojanja da osiguraju da liječnici mogu prepoznati simptome. Javni sustav zdravstvene zaštite pokazuje znakove prenaprezanja i čak i kod ovakvih manjih incidenata u kojima je antraks poslan poštom na adrese na Floridi, u grad Washington, New York i Reno u Nevadi. Na Floridi je ispočetka vladala zbunjenost oko toga koje vlasti trebaju preuzeti istragu. U New Yorku su se policajac i dva laboratorijska tehničara izložili antraksu dok su pregledavali zaraženo pismo upućeno NBC-ju, što ukazuje da je potrebna bolja obuka i policajaca i zdravstvenih djelatnika - piše uvodničar New York Timesa. Savezna vlada sad povećava zalihe antibiotika za liječenje antraksa i drugih bioloških agensa tako da one budu dostatne da se 12 milijuna Amerikanaca može liječiti 60 dana, ukoliko dođe do nekog većeg incidenta. Povećane i su i zalihe cjepiva za boginje. To su vrlo razumni potezi. No cijeli sustav javnog zdravstva treba ojačati kako bi mogao stvoriti mrežu dovoljno snažnu da zaštiti zemlju od prijetnji čije su dimenzije teško predvidljive - zaključuje uvodničar New York Timesa.

Kako potrošiti 18 milijardi dolara

Los Angeles Times piše o financijskom aspektu panike glede antraksa. Ovaj list napominje kako mnoge kompanije koje proizvode medicinsku opremu - od detektora bioloških agensa do respiratora - nude ministru zdravstva cijeli niz proizvoda da na njih potroši nedavno dodjeljenih 18 milijardi dolara namijenjinih borbi protiv terorizma. "Jučerašnja objava da je ured senatora Daschlea primio pismo sa sporama antraksa, kao i novi zabilježeni slučajevi, samo pojačavaju pritisak da se taj novac počne trošiti. Da bi identificirala projekte koji imaju najveće izglede zaštiti ljude uz razumnu cijenu, administracja mora provesti neku vrstu analize troškova i koristi onog što će se postići, analize kakvu je sigurno i sam predsjednik Bush učio u poslovnoj školi. Ponekad razumno trošenje jednostavno znači postavljati zdravorazumska pitanja kao što je, primjerice, "zašto vojni i obavještajni establishment s oko 300 milijardi dolara godišnje, nema dovoljno špijuna koji tečno govore arapski i urdu?" - piše Los Angeles Times.

Nužno pažljivo pregledavanje pošte upućene američkom Kongresu

Washington Times piše o pismu sa sporama antraksa koje je primio ured senatora Daschlea. "Izgleda da nitko nije zaražen u ovom incidentu, no ured senatora Daschlea je bio evakuiran, a osoblje stavljeno u karantenu, čak i dok su ih pregledavali. Ovaj smiren i dobro pripremljen odgovor možemo u izvjesnoj mjeri zahvaliti brzom djelovanju posebne policije koja štiti Capitol i okolicu. Kao rezultat, Senat je privremeno prestao primati poštanske isporuke, a osoblju je naloženo da odgodi otvaranje pisama i pošiljki. Pošta koja dolazi u Senat bit će striktno pregledavana, a mogle bi uskoro uslijediti i druge mjere. A mnoge druge mjere predstrožnosti su već poduzete u Washingtonu kako bi se spriječili - ili bar ublažili - daljnji napadi. Među tim nužnim mjerama nalazi se i povremena tutnjava borbenih zrakoplova i rijeđi komercijalni promet na washingonskom aerodromu Reagan National. I sad je - kako se čini – takodjer nužno i pažljivo pregledavanje pošte upućene američkom Kongresu - zaključuje uvodničar današnjeg Washington Timesa.

XS
SM
MD
LG