Linkovi

Islamski pokret Uzbekistana (16/10/01) - 2001-10-16


Sjedinjene Države i Uzbekistan potpisale su sporazum o suradnji u iskorijenjavanju terorista i njihove infrastrukture. Da bi se to postiglo, Uzbekistan je pristao dopustiti uporabu svog zračnog prostora. Uzbekistanska vlada također je Sjedinjenim Državama ponudila na korištenje jedan od svojih aerodroma za dostavu humanitarne pomoći afganistanskom narodu.

Jedna od terorističkih skupina koje treba iskorijeniti je Islamski pokret Uzbekistana. Ta organizacija ima veze s terorističkom mrežom Osame bin Ladena, Al-Qaida.

Osnovan 1996. godine, Islamski pokret Uzbekistana traži uspostavu islamske države u Uzbekistanu. Tohir Juldašev, čelnik ove organizacije, proglasio je sveti rat, odnosno džihad, protiv sadašnje uzbekistanske vlade. Islamski pokret Uzbekistana odgovoran je za teroristička djela protiv građana Uzbekistana. Oni takođe vrše otmice stranaca, među kojima i četvero američkih alpinista, koji su bili zarobljeni prošle godine. Godine 1999, Islamski pokret Uzbekistana uzeo je kao taoce skupinu japanskih geologa. Ista je skupina bila umiješana u eksplozije u Taškentu u kojima je poginulo 16 ljudi, 1999. godine, te u otmicu autobusa u kojoj je ubijeno dvoje putnika i nekoliko policajaca.

Islamski pokret Uzbekistana predstavlja i regionalnu prijetnju. Rusija, kako je javljeno, povezuje ovu organizaciju sa čečenskim separatistima. Kina ih povezuje sa separatistima iz naroda Ujgur u zapadnoj pokrajini Xinjiang. Ove zemlje slažu se da je Islamski pokret Uzbekistana našao sigurno utočište u Afganistanu.

Prema posljednjem izvješću Državnog tajništva o terorizmu u svijetu, borci Islamskog pokreta Uzbekistana obučavaju se u logorima u Afganistanu još od sredine devedesetih godina. Neke od tih logora kontrolira Osama bin Laden. K tome, Islamski pokret Uzbekistana prima pomoć vladajućeg talibanskog režima i drugih organizacija u Afganistanu i drugdje.

No, sve to će uskoro prestati. Kako je izjavio predsjednik Bush, "naš rat protiv terorizma počinje s Al-Qaidom, no tu i ne završava. Neće završiti dok svaka teroristička skupina ne bude pronađena, zaustavljena i pobijeđena".

XS
SM
MD
LG