Linkovi

Kako Europa doživljava prijetnju bio-terorizmom? (16/10/01) - 2001-10-16


Europom se širi strepnja od zaraze bedrenicom, iako su svi testovi sumnjivih posiljki – a nađeno ih je više na svim stranama Starog kontineta – do danas negativni.

Policije europskih zemalja dobile su novi hitni posao, analizu poštanskih posiljki. Za sada su Belgijanci provjeravali petnaestak sumnjivih pisama i na opće olakšanje uzbune su bile lažne. Sumnjivi prah zabrinuo je službenika farmaceutske tvrtke Novartis u Baselu, Švicarska, no i u ovom slučaju nalaz je negativan. Prah s opasnom bedrenicom nije ipak došao do ureda u jednom od europskih farmaceutskih divova.

Uzbuđenja je bilo čak i u uredu njemačkog kancelara Schroedera: medijima je potvrđena točnost informacije da je pošiljka s bijelim prahom stigla na najpoznatiju berlinsku adresu. Kada je otkrivena, omotnica je uz sve mjere sigurnosti proslijeđena stručnjacima na analizu. Nijemci su zadnjih dana pregrmjeli nekoliko lažnih uzbuna, srećom niti jedan opit na tragove bedrenice nije bio pozitivan.

Na nekoliko je mjesta u glavnom gradu Francuske odaslan paketić sumnjiva sadržaja i testovi traju, uz sve mjere predostrožnosti, ali – srećom – još uvijek bez panike.

Talijanska je policija iskoristila sve prednosti mobilne telefonije prisluškujući razgovore sumnjivih osoba, što joj inače u interesu istraga dozvoljavaju antiteroristički zakoni. Za sada je sve stalo na dijalogu zabrinjavajućeg sadržaja. Sugovornici su iza rešetaka, gdje su završili nakon što je policija snimila razmjenu ideja kako će neidentificiranim kemijskim sredstvom, vjerojatno plinom, napasti europske gradove. Dan ranije, šef policije grada Genove pjenio je nazivajući osobe koje su prosule bijeli prašak i natjerali građane u bijeg “apsolutnim idiotima” i, da upotrijebim doslovan prijevod koji vrlo dobro ilustrira bijes visokog policijskog casnika, “kretenčinama”. Kazna za ovakvo zastrašivanje inače je od tjedan dana do tri mjeseca zatvora.

Najsurovije se s ljudskim živcima ipak poigrao jedan Grk koji je gradskim ulicama Pireja rasipao bijelu prašinastu tvar. Kada su ga uhitili, ispostavilo se da je čovjek psihički nestabilan i da je tajanstvena tvar bilo obično brašno. Svi ovi detalji upućuju na nelagodnu, napetu atmosferu i po europskim gradovima. Iako još uvijek nije nađen trag spora bedrenice, neslane, neodgovorne šale u ovim ozbiljnim vremenima samo raspiruju nesigurnost.

XS
SM
MD
LG