Linkovi

Je li Pentagon propustio priliku da ubije vođu talibana? (16/10/01) - 2001-10-16


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld nije želio izravno komentirati izvješće u kojem se kaže da su američke snage propustile priliku da ubiju talibanskog čelnika mulu Omara Muhamada.

Gospodin Rumsfeld je rekao da američke snage agresivno napadaju talibanske i terorističke ciljeve, kao i njihovo čelništvo, postrojbe, naoružanje i objekte. Međutim, američki ministar obrane odbio je izravno odgovoriti na pitanje u svezi s člankom objavljenim u časopisu New Yorker iz pera Seymoura Hersha.

Ovaj Pulitzerovac kaže da je izviđačka bespilotna letjelica tipa Predator, naoružana s dvije protu-oklopne rakete, uočila konvoj u kojem se navodno nalazio talibanski čelnik dok se povlačio iz Kabula tijekom prve noći američkih zračnih udara. No američka vojska, kaže se u ovom tekstu, nije iskoristila priliku zbog toga jer je general koji je u tom trenutku zapovijedao u američkoj središnjoj komandi primio pravni savjet u kojem se preporučuje da se ne napada talibanskog čelnika. To je navodno razgnjevilo američkog ministra obrane.

Međutim, gospodin Rusmfeld nije ovo želio izravno komentirati. On je rekao da je nastojanje da se pogodi određenog pojedinca suviše veliki izazov za američke snage.

"Praktično je nemoguće sa sigurnošću znati tko se točno nalazi na terenu na nekoj lokaciji. Povremeno se mogu vidjeti elemente koji podsjećaju na čelništvo u pokretu, bilo po veličini grupe, vrsti vozila, ili načinu na koji se ponašaju, možete zaključiti da je vrlo vjerojatno da se radi o vojnom čelništvu i zapovjednim elementima," kazao je ministar obrane.

Pentagonski dužnosnici inače ne žele govoriti o navodnom korištenju izviđačkih letjelica tipa Predator za nošenje ofenzivnog naoružanja. Američko ratno zrakoplovstvo je to navodno prvi put učinilo u okviru testa izvršenog u veljači ove godine na jednom vojnom poligonu u Nevadi.

XS
SM
MD
LG