Linkovi

Privremeno zatvoren dio zgrade Kongresa (16/10/01) - 2001-10-16


Jedan dio zgrade američkog Senata u kojoj se nalazi ured čelnika demokratske većine Toma Daschlea zatvoren je nakon što je jučer u taj ured stiglo pismo sa sporama antraksa.

Kako s Capitol Hill javlja Deborah Tate, glasnogovornik Captitol policije Dan Nichols izjavio je da je dio spomenute senatske zgrade zatvoren kako bi se provjerilo jesu li spore antraksa iz ureda senatora Daschlea slučajno završile u ventilacijskom sustavu: "ovo što činimo samo je mjera predostrožnosti. Želimo obaviti testove u ventilacijskom sustavu."

Glasnogovornik Nichols je dodao da je i treći test pisma upućenog u ured senatora Daschlea, proveden u vojnoj bazi Fort Detrich, potvrdio da su se u njemu nalazile spore bedrenice.

Bijela kuća je poduzela dodatne mjere u pregledavanju svoje pošte nakon što je jučer pismo sa sporama antraksa stiglo u ured čelnika demokratske većine u Senatu Toma Daschlea. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je izjavio da je predsjednik Bush zabrinut brojnim slučajevima antraksa u zemlji te da shvaća da su građani zabrinuti od opasnosti bioterorizma.

Pojačane mjere sigurnosti u medijskim kućama

Američki dužnosnici poduzimaju mjere opreza nakon što je otkriveno da su još dvije osobe došle u kontakt sa sporama antraksa. Dužnosnici zaduženi za pitanja javnog zdravlja uputili su istražitelje u prostorije za primanje pošte svih većih medijskih kuća u New Yorku nakon što je utvrđeno da su sedmomjesečni sin jednog producenta vijesti televizijske mreže ABC i još jedna osoba došle u kontakt sa sporama bedrenice. Očekuje se da će se mališan oporaviti, a druga zaražena osoba, kako je priopćeno, dobro reagira na lijekove.

Kako bi se povećala sigurnost u washingtonskoj podzemnoj željeznici čelnik te kompanije zatražio je od administracije predsjednika Busha 200 milijuna dolara. Ta sredstva bila bi utrošena i za financiranje eksperimentalnog programa za otkrivanje kemijskih ili bioloških napada.

WHO: Ne treba paničariti

Bojazan od bedrenice pojavila se i u mnogim drugim zemljama svijeta premda su potvrđeni slučajevi zabilježeni samo u Sjedinjenim Državama. Prijave zbog mogućeg dolaženja u doticaj sa sporama antraksa zabilježene su u Francuskoj, Njemačkoj, Brazilu, Australiji, Kanadi, Japanu, Italiji, Litvi i drugdje. Tisuće Izraelaca odlaze u vladine centre za modernizaciju plinskih maski i protuotrova koji su građanima podijeljeni tijekom rata u Zaljevu 1991. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da ne treba paničariti zbog izvješća o izlaganju antraksu. Glasnogovornik te organizacije naglasio je da bedrenica nije prenosiva te da je izlječiva ako se otkrije u ranom stadiju. Svjetska zdravstvena organizacija drži važnim da vladini zdravstveni sustavi diljem svijeta budu spremni za moguće pojavljivanje bedrenice u njihovim zemljama.

XS
SM
MD
LG