Linkovi

Pogođeno skladište Crvenog križa u Kabulu (16/10/01) - 2001-10-16


Američki zrakoplovi nastavljaju s napadima na talibanske ciljeve i logore za obuku terorista oko glavnog grada Afganistana, Kabula, te Kandahara, na jugu. Jedna bomba pogodila je skladište Crvenog križa u Kabulu pri čemu je ranjena jedna osoba.

Iz zapaljenog skladišta radnici su iznjeli oko 65 posto uskladištene robe među kojom su bili pokrivači, šatori i lijekovi. Jučer su zabilježeni teški napadi oko Kandahara, gdje se nalaze imanje talibanskog čelnika mule Omara Muhameda.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je da su u tima napadima sudjelovali i zrakoplovi topovnjače, tipa AC-130. Riječ je o zrakoplovu naoružanom teškim strojnicama i topovima za napade na konvoje i skupine vojnika. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld nagovjestio je mogućnost pojačavanja američkih napada na ukopane talibanske položaje oko Kabula.

Mazar-i-Sharif pred padom

U sjevernom Afganistanu, snage Sjevernog saveza tvrde da su spremne zauzeti ključni strateški grad Mazar-i-Sharif. Diplomati, u međuvremenu, razmatraju planove za moguće uspostavljanje nove post-talibanske vlade.

Izaslanstvo na čelu s bivšim afganistanskim kraljem Zahirom stiglo je u Islamabad na razgovore s pakistanskim dužnosnicima. Pakistanski ministar vanjskih poslova Riaz Mohamed Khan izjavio je da se razgovara o situaciji u Afganistanu i intenziviranim naporima Ujedinjenih naroda da se promovira široka koalicijska vlada.

Američki dužnosnici na al-Jazeeri

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld danas će dati intervju za arapsku televizijsku postaju Al Jazeera o američkoj kampanji protiv terorizma. To je drugi intervju nekog visokog dužnosnika američke administracije toj televizijskoj postaji.

Jučer je, naime, intervju dala savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice koja je kazala da se Sjedinjene Države bore protiv terorizma, a ne islamske vjere. Al Jazeera je zatražila intervju i od predsjednika Busha, ali Bijela kuća još nije odgovorila na taj zahtjev.

XS
SM
MD
LG