Linkovi

Baxter obustavlja distribuciju dijalizatora serija A u Europi (16/10/01) - 2001-10-16


Do kraja istrage smrti bubrežnih bolesnika u Hrvatskoj, Baxter obustavlja distribuciju dijalizatora serija A u Europi, objavio je sinoć u Zagrebu predsjednik kompanije za Srednju i Istočnu Europu Vicente Beleguer.

Američka kompanija Baxter obustavila je distribuciju dijalizatora serije A do kraja istrage smrti 21 bubrežnog bolesnika u Hrvatskoj.

Dijalizatore iz serije A (A15, 18 i 22) američki proizvođač u Europi neće distribuirati do kraja istrage koja će utvrditi uzroke smrti pacijenata hrvatskih bolnica. Predsjednik Baxtera za Srednju i Istočnu Europu Vicente Beleguer sinoć je u Zagrebu izjavio da je potez mjera predostrožnosti na koju se kompanija odlučila zbog sigurnosti i velike zabrinutosti bubrežnih bolesnika. Naglasio je da su ispitivanja njihovih dijalizatora pokazala da su proizvodi sigurni.

Predstavnici Baxtera od nedjelje su u Zagrebu i žele surađivati u istrazi koju vode policija i Državno odvjetništvo. Smatraju potrebnim ispitivanje svih potencijalnih uzroka smrti, odnosno cijelog procesa hemodijalize. Vicente Belegeur kazao je da je Baxter kao odgovorna kompanija spreman snositi posljedice ako istraga pokaže da su za smrt pacijenata krivi njihovi dijalizatori.

"Ako se to dogodi postovat ćemo hrvatski zakon", kazao je predsjednik Baxtera za Srednju i Istočnu Europu.

Odlukom Ministarstva zdravstva Baxterovi dijalizatori iz serije A (P15 i 18) koje uvozi Pliva prošle su subote povučeni iz bolnica u kojima su od ponedjeljka do nedjelje umrla 23 pacijenata. Dvije smrti, naknadno je objavljeno, nisu povezane s medicinskom opremom. Zamjenik ministra unutarnjih poslova Josip Vresk Vladu je jučer izvijestio da su svi umrli pacijenti koristili Baxterove dijalizatore.

Iako istraga još uvijek nije gotova ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina otvoreno je okrivila Baxter naglašavajući da od povlačenja njihovih dijalizatora iz bolnica nije bilo novih smrtnih slučajeva. "Ne možete očekivati od multinacionalne kompanije da prizna krivnju", kazala je Stavljenić Rukavina.

Ministrica zdravstva ne smatra da odgovornost snose i Ministarstvo koje vodi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pomoćnik Baxterova medicinskog direktora za Europu dr. Jose Divino ističe da u ovom trenutku istrage nema uvjerljivih dokaza koji bi ukazivali da je za smrt hrvatskih pacijenata odgovorna američka kompanija. "To tek treba dokazati, mi ne bježimo od odgovornosti i ne želimo ovdje ništa skrivati. Nama je najvažnija sigurnost pacijenata," kazao je Divino.

Hrvatska policija kontaktirala je Interpolove urede u Washingtonu i Madridu kako bi prikupila informacije o sličnom incidentu koji se prije dva mjeseca dogodio u Španjolskoj. Baxter je u kolovozu iz prodaje povukao dijalizatore A-18, nakon što je u tri španjolske bolnice umrlo 12 pacijenata. Istrage koje su proveli Baxter i nezavisna njemačka tvrtka TUV iz Munchena pokazale su da su dijalizatori bili ispravni.

XS
SM
MD
LG