Linkovi

Negroponte: U borbi protiv terorizma nismo sami (15/10/01) - 2001-10-15


U svojem prvom intervjuu otkako je stupio na dužnost veleposlanika Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima, John Negroponte govorio je o globalnoj prirodi terorizma i širokoj podršci za američku kampanju protiv terorista. Iznad svega, gospodin je Negroponte naglasio da ta kampanja nije rat protiv islama ili islamskih zemalja.

U ovome smo svi zajedno – kaže John Negroponte, američki veleposlanik pri svjetskoj organizaciji. Gospodin Negroponte izjavio je za Glas Amerike da je terorizam globalno pitanje. Kako je rekao, ohrabrila ga je podrška koju su Sjedinjene Države dobile sa svih krajeva svijeta, uključujući i muslimanske zemlje. "Ovo ni na koji način nije kampanja, niti rat protiv islama. Ova je kampanja usmjerena protiv počinitelja terorističkih aktivnosti i onih koji ih podržavaju. Shvaćamo da se mnoge islamske i arapske zemlje sučeljavaju sa sličnim terorističkim situacijama. Nismo sami."

Krivo interpretirana izjava

Veleposlanik Negropongte istaknuo je da su Sjedinjene Države pomogle muslimanima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te je priznao da je njegova ranije izjava o mogućnosti proširivanja američke akcije na druge organizacije i države, izazvala zabrinutost. "Mislim da su neke zemlje možda krivo interpretirale tu izjavu, odnosno, da su pomislile da smo već odlučili da ćemo napasti druge zemlje ili druga mjesta. Međutim, ta izjava nije trebala predstavljati najavu novih akcija."

Veleposlanik Negroponte je izjavio da Sjedinjene Države zadržavaju pravo na samo-obranu, ukoliko se otkrije da neka zemlja štiti teroriste koji su bili uključeni u terorističke napade od 11. rujna. On je također istaknuo da Washington pozdravlja svaki oblik pomoći, čak i od bivših neprijatelja. "U ovoj novoj situaciji s kojom smo sučeljeni od 11. rujna, sve zemlje imaju priliku, bez obzira na njihove ranije aktivnosti, da surađuju s međunarodnom zajednicom u globalnoj borbi protiv terorizma."

Obnova Afganistana kao člana međunarodne zajednice

Veleposlanik Negroponte izjavio je da ne vidi direktnu vezu između izraelsko-palestinskog sukoba i terorističkih napada na Sjedinjene Države. No, on smatra da bi sukob na Srednjem istoku svakako trebalo riješiti. "Ovo je pitanje za našu vladu izuzetno osjetljivo i vrlo važno. Svjesni smo da što bi napredak u mirovnom procesu na Srednjem Istoku mogao značiti za popravljanje sveukupne političke atmosfere u regiji."

Kada vojna kampanja u Afganistanu bude dovršena, kaže veleposlanik Negroponte, ta zemlja mora biti obnovljena kao član međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG