Linkovi

Vlada RH krivi tvrtku Baxter (15/10/01) - 2001-10-15


Hrvatsku potresa jedna od najvećih tragedija u zdravstvu - prošlog tjedna umrlo je 23 bubrežnih bolesnika koji su se dijalizirali u nekoliko bolnica u zemlji.

Smrti pacijenata liječenih hemodijalizom istražuju policija i Državno odvjetništvo. Iako istraga nije gotova, Vlada je prstom već uprla na krivca, američku kompaniju Baxter, najvećeg svjetskog proizvođača dijalizatora.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Vlade rečeno je da "sve indicije upućuju na filtre dijalizatora koje proizvodi Baxter, a u Hrvatsku uvozi Pliva".

Zamjenik ministra policije kazao je da je istraga do sada pokazala da su svi umrli pacijenti bili tretirani dijalizatorima Plivadial iz serije P-15 i P-18. Ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina sinoć je otišla korak dalje, državnoj je televiziji izjavla da "da sa sigurnošću može tvrditi da su Baxterovi filtri na dijalizatorima bili nepropisni".

Vladu je izvijestila da nakon povlačenja i zamjene Baxterovih dijalizatora nije bilo novih smrtnih slučajeva.

Baxter: Prerano je bilo koga kriviti

U Baxteru, čiji su predstavnici jučer stigli u Hrvatsku, odbacuju ministričine optužbe prije završetka istrage. "Prerano je da bi se bilo koga moglo okriviti. Želimo da se istragom otkriju sve nepravilnosti. Nama je na prvom mjestu sigurnost pacijenata", izjavila je u telefonskom razgovoru za Glas Amerike glasnogovornica Baxtera Patty O’ Hayer.

Baxterovi dijalizatori iz serije A-18 korišteni su u Španjolskoj gdje je 12 bubrežnih bolesnika umrlo u kolovozu. Iako je španjolska vlada provela svoju istragu čiji rezultati još nisu poznati, istraga Baxtera i kasnije nezavisne njemačke tvrtke TuV iz Munchena pokazala je da ne postoji veza između smrti pacijenata i filtera dijalizatora.

"Nakon tragičnog događaja u Španjolskoj trebalo nam je pet tjedana istrage koja je pokazala da je sve u redu s filtrima. Nevjerojatno je zanimljivo da su ovdje nakon svega 12 sati utvrdili da su krivi filtri", kazala je Patty O’Hayer dodajući kako je Baxterov tim u 24 sata koliko se nalazi u Hrvatskoj imao ograničen pristup medicinskim nalazima. Predstavnici Baxtera inzistiraju na istrazi svega što uključuje proces dijalize.

Od 23 umrlih pacijenata, smrt 21 Ministarstvo zdravstva povezuje s istom vrstom dijalizatora. Pozivajuci se na misljenja medicinskih strucnjaka, ministrica Stavljenić Rukavina kazala je danas da smrt dvoje pacijenata "vjerojatno nije u izravnoj vezi s korištenjem spornih filtera za dijalizu".

Karlovačka bolnica danas je potvrdila da je prošlog tjedna istog dana istim tipom dijalizatora, iz tek otvorene pošiljke osim troje umrlih dijalizirano jos nekoliko pacijenata kod kojih nije bilo posljedica. Ministrica zdravstva državnom je radiju kazala da je to "zbunjujuće".

XS
SM
MD
LG