Linkovi

Kako suzbiti bedrenicu? (15/10/01) - 2001-10-15


Nakon terorističkih napada od 11. rujna, Amerikanci brinu o mogućnosti novih napada. Između ostaloga, strahuje se da bi teroristi mogli posegnuti i za drugim oružjem, kao što su biološki agensi. Strah od bioterorizma porastao je nakon otkrića niza slučaja zaraze antraksom na Floridi, te najnovijeg slučaja te bolesti u New Yorku.

Triler “Outbreak – Epidemija” iz 1995. prikazao je kako bi izgledala Amerika zahvaćena biološkom epidemijom. Šest godina kasnije, stvarni strah od epidemije jači je od onoga na filmskoj vrpci, s obzirom da su građani duboko zabrinuti zbog mogućnosti napada biološkim oružjem.

Brine način infekcije

Strahovanja potpiruju i slučajevi zaraze antraksom na Floridi i u New Yorku. Savezni istražni ured FBI isključio je moguću vezu između slučajeva bedrenice na Floridi i 19 terorista koji su izveli napade od 11. rujna. Dužnosnici u Washingtonu i na Floridi brinuli su zbog činjenice da je skupina napadača stanovala u blizini zgrade u Boca Ratonu, u kojoj je otkrivena bakterija antraksa.

Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da pronađene spore antraksa vjerojatno nisu došle iz prirodnog izvora. Tako misli i dr. Sue Bailey, bivša pomoćnica ministra obrane za zdravstvo. "Znamo da spore antraksa nisu došle iz uobičajenih izvora oko životinja ili u poljoprivrednim područjima. Pronađene su u zgradi, pa se stoga čini da su ispuštene namjerno."

Kako se obolijeva od bedrenice?

Antraks se s vremena na vrijeme pojavljuje kod životinja, ali je vrlo rijedak kod ljudi, barem u Sjedinjenim Državama. Ljudi koji rukuju kožama ili lešinama zaraženih životinja povremeno dobivaju bedrenicu putem kože, u obliku kožnog antraksa.

Dr. Martin Hugh-Jones, stručnjak za antraks s državnog sveučilišta Louisiane objašnjava: "Zaraza se obično prenosi kada netko dere kožu s mrtve životinje, pa zaražena krv dospije, recimo, u porezanu kožu na ruci. Za takvu infekciju nije potrebna veća količina bakterija. Dolazi do lokalne upale kože. Za takvu su leziju kože karakteristični upala i mjehurići, ali – što je vrlo važno - nema bola. Bedrenicu mogu dobiti i oni koji jedu meso zaražene životinje. To je posebno često u središnjoj Aziji, središnjoj Rusiji, te u Africi. Plućni antraks dobivaju radnici u pogonima u kojima se prerađuje vuna, i to putem prašine koja se iz nje diže. Taj je oblik antraksa danas vrlo rijedak."

Pretvaranje bakterija u spore

Ova je bolest ranije uglavnom nosila sa sobom visoku stopu smrtnosti, jer ima simptome slične gripi, pa pacijenti ne traže odgovarajuću terapiju, prije nego što bude prekasno. Razlika se – kaže zdravstveni stručnjak Emily Senay – može utvrditi rentgenskim snimkom pluća. Da bi se antraks koristio kao biološko oružje, njegove bakterije moraju se pretvoriti u spore, koje se zatim oslobađaju, a žrtve ih udišu.

Pokušaji radikalnih organizacija da upotrijebe bedrenicu kao oružje tijekom devedesetih nisu uspjeli, pa zašto je onda upravo ta bolest omiljeno biološko oružje? Dr. Hugh-Jones objašnjava. "Mislim da je prvotni razlog za korištenje antraksa kao biološkog oružja bila činjenica da su njegove spore vrlo robustne i mogu preživjeti mnogo godina, što znači da se, kao oružje, mogu skladištiti. Uzročnike bolesti poput kuge vrlo je teško skladištiti i traju tek nekoliko tjedana."

Povijest antraksa

Tijekom drugog svjetskog rata, kada su Britanci testirali eksplozivne naprave ispunjene antraksom na otoku Gruinard uz obalu Škotske, spore su bile žive i četiri desetljeća kasnije, kada su britanske snage dekontaminirale otok formaldehidom pomiješanim s vodom.

Eric Croddy, viši znanstveni suradnik Centra za neširenje oružja pri Institutu za međunarodne studije Monterey govori o povijesti korištenja antraksa kao biološkog oružja. "Korištenje antraksa kao oružja vjerojatno je zaživjelo kao ideja u drugom svjetskom ratu. Tada su Sjedinjene Države i Britanija proizvele velike količine bakterije ove bolesti. Radilo se i na razvijanju oružja, koje bi ga širilo, ali ništa nije bilo spremno do kraja rata. Zatim su, naravno, i Sovjeti razvili vlastiti program, vjeruje se, oko 1956. Sjedinjene Države su odbacile biološki rat 1969 i kasnije su ratificirale sporazum o tome. I Sovjeti su učinili isto, ali nisu se mnogo obazirali na preuzete obveze. U ovom kontekstu, važan je i Irak, koji je dokazao da već radi s antraksom."

Nunn: Spremniji smo nego prije šest mjeseci

Jedini poznati teroristički napad biološkim oružjem u Sjedinjenim Državama izveden je u Dallesu u Oregonu 1984, kada su pripadnici kulta Rajneesh otrovali 751 osobu salmonelom. Slični napadi biološkim i kemijskim oružjem odnijeli su do sada tek manji broj života.

Dr. Sue Bailey ističe da treba imati na umu da je mnogim biološkim agensima teško rukovati i da ih je teško nabaviti. Uz to – kako kaže – nije se lako zaraziti antraksom, jer je, da bi se primjerice dobio najsmrtonosniji plućni antraks, potrebno udahnuti tisuće spora. Javnost ipak najviše zanima – je li zemlja spremna za potencijalni napad antraksom.

Sam Nunn, bivši senator iz Georgije i predsjedatelj senatskog Odbora za oružane snage, kaže: "Poduzimamo određene mjere. Mislim da javnost ne bi trebala misliti da smo nespremni kao što smo bili prije šest mjeseci ili dvije godine. Trebaju nam djelatnici u javnom zdravstvu koji su spremni objasniti lokalnim liječnicima, dužnosnicima službi za izvanredne situacije i veterinarima što trebaju činiti i kako odgovoriti na pitanja zabrinutih građana."

Za zaštitu od antraksa - više od dvije milijarde dolara

Obiteljski liječnici i liječnici interne medicine ključni su za otkrivanje slučajeva bedrenice. Nacionalni centar za kontrolu zaraznih bolesti je nakon napada od 11. rujna objavio tri upozorenja, u kojima traži od liječnika da pripaze na neuobičajene oblike širenja bolesti.

Američki Senat i Kongres saslušali su niz svjedočenja o efikasnim odgovorima na bioterorističku prijetnju, uključujući i prijedlog da se hitno izdvoji milijardu i 800 milijuna dolara, te 625 milijuna dolara za poboljšanje rada zdravstvenih agencija na lokalnoj razini i na razini pojedinih saveznih država, koje će vjerojatno prve morati odgovoriti na eventualni napad biološkim oružjem.

XS
SM
MD
LG