Linkovi

Pomoć afganistanskoj djeci (15/10/01) - 2001-10-15


Sjedinjene Države vode rat protiv terorizma i njegovih sponzora, uključujući talibanski režim u Afganistanu. Medjutim, Sjedinjene Države ne vode rat protiv afganistanskog naroda. Zaista, kako je to rekao predsjednik George W. Bush, “Amerikanci su jedinstveni u zabrinutosti za nedužne ljude u Afganistanu.”

Dok se zračni udari izvode protiv terorističkih kampova i talibanskih vojnih postrojenja u Afganistanu, zrakoplovi Sjedinjenih Država takodjer izbacuju desetke tisuća paketa s hranom izravno afganistanskom narodu. Milijun i pol Afganistanaca već sada je sučeljeno s gladju, a i do sedam milijuna Afganistanaca će se sučeliti s teškom nestašicom hrane u predstojećoj zimi. Sjedinjene Države zračnim mostom dostavljaju hranu i lijekove. Takodjer rade na otvaranju svih mogućih dostavnih pravaca kako bi se dopremilo hranu, sjemenje i druge nužne potrepštine, poput pokrivača i sanitarnih paketa, u tu zemlju, posebice u planinska područja, prije dolaska zime.

Od 1979. godine, Sjedinjene Države su donirale više od milijardu dolara pomoći Afganistanu. Predsjednik Bush je nedavno najavio dodatnih 320 milijuna dolara pomoći. Predsjednik Bush je takodjer uputio poseban poziv američkoj djeci. On ih je pozvao da zarade ili poklone svaki po jedan dolar, kako bi se pomoglo izgladnjeloj i neuhranjenoj djeci u Afganistanu. “Afganistan je prošao kroz veliki rat i patnje”, rekao je predsjednik Bush. “Mnoga djeca gladuju i jako su neuhranjena. Jedno od svako troje afganistanske djece je siroče, gotovo polovica pati od kronične neuhranjenosti, a mi im možemo i moramo pomoći.”

Gospodin Bush je zatražio od djece da pošalju po jedan dolar u koverti adresiranoj na “Američki fond za afganistansku djecu”, u Bijeloj kući, Avenija Pensilvanija broj 1600, Washington D.C. Kako je to rekao predsjednik Bush: “Na kraju, jedno od najboljih oružja, jedno od stvarnih oružja koje imamo u borbi protiv terorizma je pokazati svijetu istinsku snagu karaktera i dobrote američkog naroda.”

XS
SM
MD
LG