Linkovi

Kako suditi odgovornima za terorističke napade od 11. rujna? (15/10/01) - 2001-10-15


Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" piše o mogućem suđenju odgovornima za terorističke napade od 11. rujna. Kako piše ovaj list, odvjetnici američkog Ministarstva pravosuđa bave se ovim pitanjem već nekoliko tjedana. Senatski Odbor za pravosuđe razmatra mogućnost osnivanja posebnog vojnog suda, na temelju teorije da masovno ubojstvo civila predstavlja kršenje ratnog prava. Ujedinjeni narodi predlažu da se teroristima sudi na budućem međunarodnom tribunalu. Iako bi suđenje teroristima pred nekim međunarodnim tijelom potcrtalo globalnu prirodu problema terorizma, stručnjaci ukazuju da bi Amerikanci vjerojatno radije da se za zločin na američkom tlu odgovornima sudi pred američkim sudom.

"New York Times" jutros se bavi nastojanjima CNN-a da ponovno utvrdi svoju reputaciju vodeće svjetske televizijske kuće za vijesti. Tijekom protekle godine, CNN je zbog žestoke američke konkurencije izgubio velik dio tržišta, ali i fokusa. Prije samo nekoliko mjeseci otpušteno je oko 400 radnika, a prije nedavnih napada uprava ove kuće raspravljala je o predloženom preusmjeravanju pažnje s međunarodne na domaću scenu. No, najnovija kriza, u kojoj je CNN jedini imao svojeg dopisnika u Afganistanu 11. rujna, pomogla mu je da ponovno zadobije gledatelje – danas ih ima nešto manje od dva milijuna, dok ih je u kolovozu imao – 300 tisuća.

"Washington Post" jutros piše o porastu broja otpuštenih radnika u uslužnim djelatnostima, pogotovo u turizmu. Kroz washingtonske hotele i restorane godišnje prođe više od dvadeset milijuna poslovnih putnika i turista, no turizam ovoga područja teško je pogođen terorističkim napadima od 11. rujna. Washingtonska je služba za socijalnu pomoć za nezaposlene dodala nedavno i šesti područni ured, kako bi se mogla nositi sa sve većim brojem prijava.

XS
SM
MD
LG